Nem akarják visszavárásolni az INA-t

Nem akarják visszavárásolni az INA-t

A horvát pénzügyminiszter szerint a Mol kereskedelmi céggé alakította az INA-t, ezért azt nem akarják visszavásárolni a magyar olajipari cégtől. Nagy-Britanniában vizsgálják a nukleáris létesítményeket működését felügyelő irodát. Mézeskalács és lazac volt a fogás a külföldi missziót teljesítő cseh katonák karácsonyi asztalán. Külföldi lapszemle.

A volt horvát pénzügyminiszter ellenzi az INA visszavásárlását a Moltól. A szociáldemokrata Boris Lalovac szerint a jelenlegi horvát kormánynak nincs elképzelése arról, hogy mekkora összeggel és milyen stratégiával szeretne beleszállni az üzletbe. Lalovac úgy fogalmazott, hogy a Mol kereskedelmi vállalattá alakította az INA-t, ezért felvetődik a kérdés, hogy a horvát állam miért venne meg egy kereskedelmi céget. A volt horvát pénzügyminiszter szerint a visszavásárlás után fel kellene tőkésíteni az INA-t, ezt viszont nem lehet megtenni az Európai Bizottság kihagyásával, mert a feltőkésítés állami támogatásnak minősül.

Hírdetés

Nagy-Britanniában vizsgálják a nukleáris létesítményeket működését felügyelő irodát, miután a Times felfedte, hogy számos olyan szerencsétlenség történt, amelyet az iroda veszélytelennek minősített. Szakértők szerint a a munkaügyi minisztériumnak felelős iroda túl közel került a nukleáris iparhoz, vagyis a gyártókhoz. Az iroda azzal védekezik, hogy nemzetközi szabványokat alkalmaz, és továbbra is kitart függetlensége mellett. Ugyanakkor a bírálók úgy vélik, hogy a nemzetközi szabályokra vonatkozó hivatkozás csak kibúvó. A Times szerint 2012 és 2015 között mintegy 30 tűz és 70 meghibásodás volt a brit atomlétesítményekben.

A külföldi missziókban részt vevő cseh katonák filmnézéssel, énekléssel és darts játszásával töltötték a karácsonyt – írja a prágai Lidovy Noviny, amely szerint 400 cseh katona tartózkodik külföldön. A legtöbben –170-en – az afganisztáni Bagram támaszponton teljesítenek szolgálatot. Ott az ünnepi vacsora sült lazac volt, ennek elfogyasztása után a katonák karácsonyi dalokat énekeltek. A cseh katonák az iraki Balad támaszponton is megünnepelték a karácsonyt. Irakban az alakulat női tagjai mézeskalácsot is sütöttek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »