Nem Ahmed H. tüzelte fel a röszkei tömeget

Nem Ahmed H. tüzelte fel a röszkei tömeget

Lapunk birtokába került egy 40 oldalas leirat, amit a Szegedi Törvényszék készített azokból a videofelvételekből, amelyek bizonyítékként kerültek az Ahmed H. ellen terrorcselekmény gyanújával folyó büntetőeljárás anyagába, és amelyeket ma, illetve tegnapelőtt vetítettek, vetítenek le a tárgyalóteremben. E dokumentum alapján a képsorok több ponton alátámasztják az első fokon tíz év szabadságvesztésre ítélt férfi védekezését, miszerint tárgyalni próbált a rendőrökkel, nem fenyegette őket. Ráadásul többször is úgy tűnik, ő nyugtatja meg a zavargókat. „Csak békét akarunk” – hallatszik tőle egy felvételen.

Azt is igazolják a bizonyítékok, hogy több órával az indulatok elszabadulása után már Ahmed H. is dobálta a rendőröket, illetve köveket tört szét a betonon – ezeket az eljárás korábbi szakaszában maga is elismerte, ám az előző tárgyaláson ellentmondásosan nyilatkozott ez ügyben.

A legjelentősebb mozgóképes anyag egy oszlopra szerelt térfigyelő kamera több mint négyórás felvétele, amely a vádbeli napon, 2015. szeptember 16-án délután fél kettő után kezdődik.

http://mno.hu/

Az eszköz hangot nem rögzített. A leirat szerint az első egy órában egy zöld pólós férfi a főszereplő: az első sorban kiabál és mutogat a rendőrök felé, többször fölmászik a határt lezáró kapura, amit aztán a tenyerével üt, rángat, és meg is próbálja kinyitni. Délután két óra környékén „a zöld pólós férfi mindkét kezét felemelve kiabál, mire a körülötte lévő személyek is így tesznek, majd többen is rángatni kezdik a kaput”. Később is intézkedik, magyaráz, „ugrálva buzdítja a tömeget”; illetve újra és újra a kerítésre mászik, rángatja társaival a kaput, mígnem a rendőrség könnygázt vet be – és megindul az összecsapás.

http://mno.hu/

Botok, műanyag palackok és egyéb tárgyak repülnek a rendőrök felé, a tömeg nyomja a kaput. „Többen leveszik a pólójukat, és azt az arcuk elé takarják” – szól a leirat. Egy órával a videó kezdete után a rendőröket folyamatosan dobáló migránstömeg áttöri a bezárt kaput.

Csakhogy a zöld pólós férfi egyértelműen nem Ahmed H.; a perben ez a személy egyáltalán nem szerepel. Az eddig eltelt időben olykor Ahmed H. is feltűnik, de amikor látható, nem dobál, nem szónokol, sőt még akkor sem tapsol a zöld pólós szónoknak, amikor a körülötte lévők igen. Többnyire passzív, főleg a második-harmadik sorban „figyel” és „nézelődik”.

Hírdetés

Első tevékeny fellépése a zavargás tetőfokán, 14.41-kor, a kapu áttörése után négy perccel látható: „A vádlott közvetlenül a rendőrsorfal elé megy, majd bal kezének mutatóujját kinyújtva a rendőrök felé mutogat. Ezt követően a rendőrök dobálása megszűnik” – áll a bíróság által készített jegyzetben. Úgy tűnik ki a szövegből, Ahmed H.-nak sikerült lehűtenie a kedélyeket.

http://mno.hu/

A továbbiakban néha magyaráz, mutogat, 15.20-kor pedig már ő szónokol hangosbeszélőn. Egy rendőrrel is tárgyal. Ezután hátrálásra próbálja rábírni az indulatos tömeget: „A kordonhoz viszonyítva elfelé irányuló, hessegető, legyező mozdulatokat tesz a tömeg felé” – rögzíti a tanácsvezető bíró által aláírt irat. Újra tárgyal a rendőrökkel.

Pár perc múltán kiemelkedik a viszonylag lenyugodott tömegből, „láthatóan pipiskedve”, és „a rendőröket nézegeti”, majd ismét a kordontól elfelé próbálja „hessegetni” a tömeget. Miután valaki egy nagy méretű követ dob a fölsorakozott egyenruhásokra, Ahmed H. ismét beszélni próbál a rendőrökkel; legalábbis erre utal, hogy a leirat szerint „a rendőrök felé néz, láthatóan mintha keresne valakit”, majd pedig az egyik rendőr felé fordulva „szája elé mutogat”. A kapcsolatfelvétel – úgy tűnik – nem sikerült. Fél négy körül a megafonba beszélt, de – mivel a videó néma – nem tudni, hogy mit. Aztán újra a rendőrökkel próbált beszélni, az egyik elöljáró valamit válaszolt neki, de a párbeszéd nem tart sokáig.

15.35-re a rendőri elöljárók már nincsenek Ahmed H. közelében, a férfi pedig „a kordonra könyökölve fejét a két kezébe temeti”. A következő percekben többször így tesz. A mikrofonba már nem beszél, újra passzívvá válik.

16 óra előtt 10 perccel újra fokozódik az indulat, a tömeg megint tárgyakat hajigál a rendőrök felé, „a vádlott részéről azonban nem látható dobálás”. Öt perccel ezután a rendőrség vízágyút vet be. A migránsok egyre nehezebb tárgyakat dobálnak – derül ki a bíróság jegyzetéből –, a rendőrség pedig a könnygáz mellett hol hosszabb, hol rövidebb ideig működteti a vízágyút.

Ahmed H. negyed öt után tűnik föl újra, a zavargás résztvevői között, és az azt követő negyven percben ötször kivehető, hogy dob valamit a magyar rendőrök felé. Közben kendőből maszkot csinál magának. Az összecsapás öt óra körül ér véget.

Negyed hatkor a vádlott a kapura visszatett láncot piszkálja, pár perccel ez után pedig „takarítani kezdi az úttestet a törmeléktől”. Végül több sérültet, köztük egy lányt a rendőrsorfalhoz kísér. A hangosbemondóba ekkor már mások beszélnek, Ahmed H. egy újságíróval társalog. A fél hat és háromnegyed hat közötti utolsó attakban a szír férfi nem bukkan föl. Vallomásában egyébként a dobálásról azt mondta, a könnygáz miatt nem gondolkodott tiszta fejjel.

Az ügyészség azzal vádolja a férfit, hogy hangosbeszélőn hergelte a tömeget, a rendőrséget pedig fenyegette, ultimátumot adott nekik – és ezzel terrorcselekmény bűntettét követte el.

Ennek ellentmondani látszik, hogy azokon a további, rövid videókon, amelyek hangot is tartalmaznak, a vádlott szájából a következő mondatok hallhatók: „Mi csak békét akarunk!” (egy mikrofonba beszélő férfinak mondja); „Menjetek vissza!” (a megafonba mondja a tömeg felé, integetve).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »