Nem adják ingyen a bolgárok sem – ők is beintettek Kanadának

Egyre nagyobb árat kell fizetnie Kanadának az Európai Unióval megkötendő szabadkereskedelmi egyezményért (CETA) cserébe. Most már a románok mellett az összes bolgár állampolgárnak is meg kell adni vízummentességet.

Szófia nem írja alá a CETA-t, ha a kanadai kormány nem vállal visszafordíthatatlanul kötelezettséget arra, hogy minden bolgár állampolgár kivétel nélkül megkapja a vízummentességet.

„Csak a kötelező vízumrendszer eltörlése teszi lehetővé Bulgária számára, hogy igazságosan részesüljön a CETA keretében megkötött megállapodások előnyeiből”

– idézi az MTI a bolgár kormány szerdai közleményét.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő egyébként a múlt héten közölte, hogy telefonbeszélgetésük során Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elvileg beleegyezett, hogy a bolgárok 2017 végén megkapják a vízummentességet.

Hírdetés

És akkor a románok megmentik Európát?

Liviu Iolu román kormányszóvivő a Mediafax hírügynökségnek kijelentette:”Románia ebben a pillanatban úgy látja, hogy a vízumkényszer feloldásához már csak egy politikai döntés szükséges (Kanada részéről). Valamennyi szükséges technikai lépés megtörtént (Románia részéről), és amíg ebben a kérdésben nem tudunk megegyezni, addig Románia nem tekinthet el a CETA egyezménnyel kapcsolatban megfogalmazott fenntartásaitól”.

Mint ismert, bár az Orbán-kormány támogatja a CETA-t, a vallonok ellene szavaztak, míg a bolgárokon kívül a románok is csak a vízummentesség fejében írnák alá az egyezményt.

Vajon megéri ezen az áron is Kanadának a CETA? Vagy a Trudeau-kormánynak is diktálnak a háttérből?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »