Nem a tőkeerő számít: 7 milliós földet 35 millióért vettek meg

Nem a tőkeerő számít: 7 milliós földet 35 millióért vettek meg

Egy újabb kis szösszenettel gazdagodott a hétfőn elkezdődött földárverési láz. Mint ismert, korábban kiderült, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által kiadott árverési hirdetmény nem minden esetben fedte a valóságot, most pedig arra láthatunk példát, hogy a liciteken bizony a pénz a lényeg.

A HírTv pénteken a győri földárverésen járt, ahol mások mellett a „piszkos tizenkettő” (értsd: a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Lajta-Hanság Zrt.) haszonbérleményeire lehetett licitálni.
 

Hírdetés


 
Mint azt már korábban megírtuk: a jelenlegi körülmények mellett, ha valamire nem érdemes licitálni, akkor azok az árverésre felkínált Simicska-földek.
 
Egyrészt azért, mert 2051-ig érvényes bérleti szerződés terheli azokat, másrészt azért, mert az új tulajdonos mindössze 580 forintot kap Aranykoronánként (a bérleti díjat még az első Orbán-kormány szabta meg), és ez a bevétel nem fedezi még a felvett hitel törlesztőrészét sem.

A tudósításból kiderül: ötszöröséért kelt el egy máriakálnoki földterület a győri földárverésen. 7 millió 400 ezer forintról indult a licit, a területre hárman is pályáztak. Az ár először 10 millió forintra, majd 30 millióra emelkedett. Ekkor már csak ketten maradtak versenyben, végül 35 milliónál is többet fizetett érte egy vásárló.

Az árverésen jogi személy ugyan nem indulhat, ugyanakkor azt senki nem gátolja meg, hogy ugyanazon cég több alkalmazottja is licitálhasson a harmadik Orbán-kormány által értékesített termőföldekre, és ugyanez igaz az uniós állampolgárokra is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek