Nem a teljesítménytől függ, hogy melyik a jó porszívó

Nem a teljesítménytől függ, hogy melyik a jó porszívó

Nem a porszívó teljesítményén, hanem a kialakításán múlik, hogy mennyire jól takarít. Szeptember 1-től kisebb fogyasztású készülékek kerülnek a piacra.

A porszívókra vonatkozó európai uniós szabályozás első üteme szerint 2014-től piacra került porszívók maximális fogyasztása 1400 Watt lehetett, a második ütemben, 2017 szeptember 1-től ezt tovább csökkentették 900 Wattra. A boltokban még kaphatók a korábbi termékek, de az új készletet már az új szabályozásnak megfelelő porszívókkal töltik fel.

A szabályozás célja, hogy a gyártók úgy csökkentsék a készülékek energiafogyasztását, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására. A teljesítmény ugyanis a motor által felvett energiát adja meg, de ennek az energiának egy része hőként elvész.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének a nemzetközi ICRT hálózat keretében zajló porszívó tesztje azt mutatja, hogy nem a motor ereje, hanem a berendezés szerkezete befolyásolja a szívóerőt, vagyis a tisztítási hatékonyságot. Többek között azon múlik a tisztítási hatékonyság, hogy a szívóka elég aerodinamikusan van-e kialakítva, és megfelelően illeszkedik-e a készülékre.

Porszívót vennél? Nézd meg a TVE porszívó tesztjét itt!Hogy zajlanak a TVE porszívó tesztjei?

Hírdetés

A tesztek során minden terméket ugyanabban a nemzetközi laboratóriumban, egységes módszertan alapján tesztelnek, így az adatok összehasonlíthatók.

A tisztítási hatékonyságot laboratóriumban szőnyegen, kerámia- és fapadlón történt maximális szívóerő beállítással, üres majd részben telt zsákkal/tartállyal végzik.

Maximális erőre állítva szőnyeg és kerámia padlón mérik a zajkibocsátást.

Szőnyegen és kerámiapadlón porszívózás közben mérik a készülék energiafogyasztását 10 négyzetméterre kalkulálva.

Azt is vizsgálják, hogy mennyire hatékony a készülék szűrője, vagyis mennyi por kerül vissza a levegőbe porszívózás közben


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »