Nem a rendszer irányítói, hanem az orvosok és az ápolók kerülhetnek rácsok mögé

Nem a rendszer irányítói, hanem az orvosok és az ápolók kerülhetnek rácsok mögé

Tavaly decemberben az Alfahír is beszámolt arról, hogy a Honvédkórházban meghalt egy beteg, miután a kritikus munkaerőhiány miatt az intézményben nem jutott megfelelő kezeléshez. 

Tényi István bejelentést tett az esetet követően a BRFK-n foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt. S persze meglett a következménye – mert ez nem egy következmények nélküli ország!

a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben a Sebészeti Osztály egyik  ápolója és két doktor ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

A 24.hu információi szerint mivel az egyik orvos szerződéses katona, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja le az eljárást.

Hírdetés

Tehát a fenntarthatatlan, alulfinanszírozott rendszerben még az emberekért dolgozni kívánó orvosok és ápolók kerülhetnek rácsok mögé olyan halálesetekért, amelyeket a strukturális leépülés okoz, és amely helyzetek egy elvárt ágazati színvonalon nem fordulnának elő (fenntartva, hogy egyedi esetekben – akár itt is – előfordulhat egyéni hiba)?

Felvetésünkkel egyetértett Lukács László György, a Jobbik alelnöke, egészségügyi szakpolitikusa. Mint mondta, azzal, hogy az Orbán-kormány nem hajlandó szembenézni az egészségügy jelenlegi helyzetével, kiemelve a budapesti sürgősségi ellátást,

addig nemcsak a betegek az életét veszélyeztetik, de a még mindig elhivatott, de kizsigerelt, túlórázni kénytelen orvosok, szakápolók életét is tönkretehetik. 

Mint mondta, hazugság, hogy a Kásler Miklós miniszter érkezésével javult volna az egészségügy helyzete, a jobbikos politikus szerint ezek a tragédiák továbbra is bele vannak kódolva a rendszer működésébe. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »