Nem a húszik, hanem az amerikaiak egyik drónjára tüzelt a német „Hessen” fregatt

Nem a húszik, hanem az amerikaiak egyik drónjára tüzelt a német „Hessen” fregatt

Az előzetes sajtóhírek ellenére a Vörös-tenger vizein bevetésen lévő német „Hessen” fregatt nem a lázadó húszik, hanem a szövetséges amerikaiak egyik Reaper típusú drónját vette célba még hétfőn. Ráadásul a célra kilőtt mindkét rakéta csődött mondott és a tengerbe esett.

Michael Stempfle, a szövetségi védelmi minisztérium szóvivője szerdán megerősítette, hogy a német haditengerészet hétfőn célba vett egy objektumot, amelyet a húszi lázadók egy drónjának véltek. Hozzátette: a Hessen megpróbálta semlegesíteni a drónt, ami azonban nem sikerült. Habár a haditengerészet először húszi, majd ismeretlen drónnak nevezte az objektumot, a spiegel.de, valamint a dpa német hírügynökség is úgy tudja, hogy egy amerikai katonai drónról van szó.

A félresikerült akció ellenére, amelyen napok óta csámcsog a német sajtó, Jan Christian Kaack haditengerészeti felügyelő azt mondta: ha ő lett volna a kapitány, akkor sem cselekedett volna másképp. Kaack szavai szerint a Hessen legénysége úgy viselkedett, ahogy az „a nagykönyvben meg van írva”.

Hírdetés

Florian Hahn, az ellenzéki CSU egyik politikusa eközben arról számolt be, hogy a Hessen fregatt lőszerkészletének egy részét nem fogják tudni pótolni a hiányzó ipari kapasitás miatt, így a kínos eset után még a muníció is fogytán a német hadihajón.

„Ha kifogynak a készletek, nem fogjuk őket tudni feltölteni – és a fregattot ki kell vonnunk.”

– húzta alá a politikus. A felelősség szerinte a kormányon lévő úgynevezett lámpakoalíciót terheli, ugyanis a kormánykoalíció tagjai úgy szavazták meg a Hessen bevetését a Vörös-tengeren, hogy a jelek szerint nem tudtak a 124-es osztály fregattok lőszerproblémájáról.

Körkép.sk/mdr.de/zdf.de


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »