Nem a Fidesz a legnagyobb vesztes

Nem a Fidesz a legnagyobb vesztes

Tavaszra igencsak megelégelték a pártokat a magyarok az Ipsos szerint, a Nézőpont viszont azt jelzi, az elfordulás megállt. Mért a Medián is. A friss júniusi felméréseket összehasonlítva úgy tűnik, nem a kormánypártok a jelen folyamatok fő vesztesei.

Bucsy Levente

Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte – derül ki az Ipsos június elején végzett közvélemény-kutatásának eredményéből. A szerdán megjelent elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, ez az Ipsosnak úgy jön ki, hogy a pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra bővült.

A Fidesz és a KDNP támogatóiról árulkodó Nézőpont-eredmények eltérnek a fentiektől, a közvélemény-kutatás a Fidesz-KDNP mellett a teljes népesség körében 27 százalékos támogatottságot lát. Az intézet ügyvezetője, Fodor Csaba a köztévének „masszív, stabil és elkötelezett” bázisról beszél, amely aligha csökken tovább. Fodor azzal egyetért, hogy ősz óta számottevően sorvadt a kormányerők támogatói csoportja, amivel párhuzamosan kissé összeszedte magát az ellenzék, de az időközi választások (Veszprém, Tapolca) országos hatásai mára elgyengültek, az ellenzéki pártok táborai tehát nem elkötelezettek annyira.

A baloldal ellustálkodott öt évet?

Fodor Csaba a baloldal problémáit sokkal mélyebbnek látja annál, hogy egy vidéki építkezés (amelyet az MSZP tervez) már az első közvélemény-kutatásoknál visszaigazoljon egy „meglehetősen képlékeny” stratégiát. Szerinte a baloldalnak lett volna öt éve az építkezésre, arra, hogy politikai vérfrissítést hajtsanak végre, „az embereket valóban érdeklő témákkal”, és új arcokkal álljanak elő. A baloldal öt éve nagyon komoly és mély identitásválságban van – mondta.

A baloldali ellenzéki pártokról számszakilag az Ipsos a következőket mondja: az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága a teljes népességen belül, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte. A Nézőpont szerint MSZP a teljes népesség körében 3 százalékpontot veszített, így a párt tábora 7 százalékos. Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban az Ipsos szerint azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van. Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet. A biztos pártválasztókat tekintve az MSZP 15 százalékon áll (csökken), a DK 9 százalékon (nő), az LMP 5-ön, az Együtt mindössze 1-en. Érdekesség, hogy a szocialistáknak 50 év alatt vannak a leggyengébb pozícióik, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével. Az LMP támogatottsága a Nézőpont szerint viszont 2 százalékpontos csökkenéssel jelenleg 6 százalékon áll. A DK is 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.

Hírdetés

 

A Jobbik nem tud megtartani sok hozzá pártolót

És akkor a Jobbikról: a most már stabilan legnagyobb ellenzéki erő az utóbbi időszak nagy vesztese, a teljes népesség körében 17-ről 15 százalékra csökkent a népszerűsége, ami így is 1,2 millió támogatót jelent. A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Jobbik 28 százalékos. Az Ipsos szerint megtört ugyan a Jobbik lendülete, sőt visszaesni is látszik, a Fidesztől igazán mégsem maradt le: a legnagyobb fejlődést azonban kétségtelenül nem most produkálják, a téli időszakban nőttek nagyra, 11-ről 18 százalékosra. A radikálisok leginkább a harmincas korosztályra, illetve a fiatalabbakra építhet, sőt, a legerősebbek most a negyvenesek és a szakmunkások csoportjai között.

Elszántságban is egészen jól állnak (61 százalék), csak a DK jobb náluk ebben (háromnegyed), a Fidesz táborát viszont nehezen rázza fel bármi is (58), az MSZP-ét ugyanígy (52 százalék), és az LMP-sek sem sok kedvük volna most szavazni menni (40).

Kettősség a Jobbikban

Visszatérve a Jobbikra, a Nézőpont kettősséget lát a párt táborában: van egy régi mag, amely a párt „nyelvi radikalizmusára” fogékony, és van egy új tábor, akiket a „látszólag mérsékelt” kommunikációval sikerült megcélozni, ők jellemzően a politikával eddig kevésbé foglalkozó alsó- és munkás-középosztálybeli aktív keresők. Az intézet szerint nagyon komoly dilemma előtt áll a Jobbik, mert ha a mérsékelt irányvonalat folytatja, azzal azt kockáztatja, hogy a régi, radikális tábor lemorzsolódik, de ha a radikalizmus kerül előtérbe, akkor az eddig megszerzetteket taszíthatja el magától. A Jobbikkal a Nézőpont szerint 16 százalék szimpatizál, ami 3 százalékponttal kevesebb az áprilisi 19 százaléknál.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása május 16-22. között zajlott, az Ipsos kutatása június 1-8. között, míg a Medián felmérése május végén történt, minden esetben ezer ember megkérdezésével.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »