Nekiestek a Mahir-oszlopoknak

Nekiestek a Mahir-oszlopoknak

Teljesen jogellenesen látott hozzá szombaton a főváros a Mahir Cityposter Kft. oszlopainak a bontásához – közölte lapunkkal Magyar György, a társaság ügyvédje. Hozzátette: a csaknem hétszáz darab, egyenként közel egymillió forint értékű berendezését a cég megvédi, és a három polgári per mellett büntetőfeljelentést is tesz.

Mégis elkezdték bontani szombat reggel a budapesti Mahir-oszlopokat a fővárosi önkormányzat útfenntartó cége, a Budapest Közút Zrt. emberei – tudta meg a Magyar Nemzet. Elsőként a IX. kerületi Soroksári úton és a Ferenc körúton estek neki a Mahir Cityposter Kft. tulajdonát képező reklámfelületeknek. – Három pert is indítottunk a fővárosi önkormányzat ellen, s miután szombat reggelre teljessé vált a jogsértés, büntetőeljárás is kezdődhet rongálás és lopás miatt – mondta Magyar György ügyvéd. A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint jogos önvédelem, hogy az ügyfele által megbízott őrző-védő cég megakadályozza a további károkozást.

Jogellenes cselekmény

Kiemelte: városszerte csaknem 700 oszlopról, több mint 600 milliós vagyonról van szó, s mivel a reklámberendezések ügye per alatt áll, annak eltávolítása akár bűncselekmény is lehet. – Szeptember végén a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége jogalap nélkül, október 31-i hatállyal mondta fel a korábban 25 évre kötött szerződést. Az általunk mindenben vitatott felmondás december 31-ig adott határidőt a Mahirnak a berendezések elbontására és elszállítására. Ennek érvénytelenítése miatt indított perben a tárgyalást január 11-re tűzte ki a Fővárosi Törvényszék. Van egy másik beadványunk, amely a főváros eltiltását kezdeményezi a jogellenes cselekménytől, azaz az oszlopbontástól. Január 4-én hétfőn birtoksérelem miatt ugyancsak bírósági keresetet nyújtunk be – mondta Magyar György, aki szerint a botrányos fővárosi eset eljut Strasbourgig is, hiszen egy önkormányzat sérti meg a tulajdonhoz fűződő alapjogot.

Az ügyvéd hozzáfűzte: a Mahir Cityposter Kft. évente közel 300 millió forintot fizet be a fővárosi kasszába, továbbá az önkormányzat és cégei, kulturális intézményei számára ingyenes és kedvezményes hirdetési lehetőséget biztosít.

Hírdetés

http://mno.hu/

Almássy Kornél, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: valóban hozzákezdtek a főváros közterületein lévő „illegális építmények” bontásához, hamarosan például a Határ úti bódékat is eltávolítják. – A Mahir-oszlopok ügyében nem akarunk semmiféle atrocitást, a bontást a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselőinek előterjesztésére hozott döntés alapján végezzük – mondta a vezérigazgató.

Rendeletet módosítottak

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi tanácsnok kezdeményezésére döntött a Mahir Cityposter Kft. korábban 25 évre megkötött utcabútor-szerződésének felbontásáról. A testület kormánypárti többsége szerint a Mahir hiába fizetett kilenc év alatt több mint bruttó félmilliárd forint használati díjat a fővárosnak mintegy 700 hirdetőoszlop és reklámtábla után, a szerződést előnytelennek nyilvánították.

A budapesti kerületek fideszes polgármesterei kezdeményezésére még karácsony előtt, december 22-én rendeletet módosítottak, eltörölték a korábbi szabályozásban előírt 8 napos türelmi időt is. Ez tette lehetővé az azonnali, 150 milliósra becsült kényszerbontást, amit később kiszámláznának a Mahirnak.

Lapunk az ügyben hiába kereste Kocsis Mátét, a kormánypárti politikus megkeresésünkre még csak nem is válaszolt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »