Nejlonzacskóból akarta kifizetni a szalonban a luxusautót a minisztériumi csaló

Nejlonzacskóból akarta kifizetni a szalonban a luxusautót a minisztériumi csaló

Az ügyészség szerint 491 millió forintra tett szert a Pénzügyminisztérium szakmai referenseként dr. K. Tamás a pályázatok eredményes elbírálásáért kapott kenőpénzekből; az összegből 314,2 milliót megtartott magának. A férfi 53 társával októberben áll bíróság elé többek között hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt.

2022. április 20-án a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai rendőrökkel együtt kutatást tartottak a Pénzügyminisztériumban és a Miniszterelnökségen. A Blikk birtokában lévő vádirat szerint ekkor már hosszabb ideje hallgatták le mintegy egy tucat ember telefonját, köztük olyan vezető beosztású minisztériumi dolgozókét, akik pályázati támogatások ügyében jártak el.

A nyomozás azt követően indult el, hogy az ügy egyik szereplője nejlonzacskóba csomagolt készpénzzel akart luxusautót vásárolni egy szalonban. Ugyanakkor a magyar jogszabályok 2 millió forint felett csak kártyás vásárlást engednek meg.

A kutatás napján több embert vesztegetéssel gyanúsítottak meg. A titkos nyomozás során ugyanis világossá vált a hatóság számára, hogy a dr. K. Tamás által kialakított és irányított rendszer miként működött. A férfi jó kapcsolatot alakított ki pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és a pályázó cégek vezetőivel. Emellett a szakmai referens, ahogy a sajtóban már megjelent, több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte, hogy a pályázatokat (GINOP és VEKOP) előre megbeszélt személyek, cégek nyerjék. Előre „lezsírozták” az ellenőrzések kedvező lefolytatását a vállalkozások számára, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek, jogorvoslati eljárások pozitív elbírálását. Dr. K. Tamás a helyszíni ellenőrzéseket is kontroll alatt tartotta egy kollégáján keresztül.

A csapat tagjai külön telefont és e-mailt használtak, valamint a biztonság kedvéért ragadványneveken szólították egymást: így például, az „Öreg”, a „Kedves”, a „Pulyka husi” vagy „a F.szfej” meg „A hülye, akihez ki kell menni.” Az elrendelt helyszíni ellenőrzéseket „Gestapo” fedőnéven emlegették. Annyira azonban a vádlottak nem voltak profik, hogy őket ne lehetett volna átverni.

Amikor elúszott tízmillió forint

Történt ugyanis egy olyan eset, hogy a pályázatíró H. Anitával egy bizonyos L. István el tudta hitetni, miszerint „rendőrségi, titkosszolgálati” beosztásban dolgozik, és a feladatkörébe tartozik a minisztériumokban dolgozó hivatalos személyek nemzetbiztonsági átvilágítása. Így ő végezte el a Pénzügyminisztériumban az egyik helyettes államtitkár átvilágítását is, és e tevékenységével összefüggésben jó viszony alakult ki köztük.

Hírdetés

Ezt követően a nő egy cég pályázatával kapcsolatban kért segítséget L. Istvántól: azt szerette volna, ha a férfi elintézi a helyettes államtitkár révén, hogy egy kft. elszámolását elfogadják, és nem követelnek attól vissza semmit. L. István megígérte a közvetítést, majd ezt követően azt állította H. Anitának, hogy az elintézés ára 20 millió forint, amelynek felét előre kérik. A nő ebbe belement, és az összeget egy ajándékszatyorban adta át az ORFK Teve utcai székháza előtt a férfinak. Természetesen semmi nem intéződött el…

A pályázatíró hölgy lehetett egyébként az egyik gyenge láncszem a bűnszervezetben. A vádirat szerint ugyanis a 11 hivatali vesztegetéssel vádolt H. Anita egyezséget kötött a KNYF-fel, így a megállapodásuk alapján a nőnek csak két év hat hónapot kell fogházban leülnie. Abba beleszámít az előzetes letartóztatás, illetve a bűnügyi felügyelet időtartama is, és a büntetés fele részének kitöltése után szabadulhat. Vagyonelkobzásként pedig mindössze 475 ezer forintra tartanak igényt tőle, noha ennél jóval több pénzt tett zsebre.

H. Anita és négy másik vádlott-társa érintett egy másik büntetőeljárásban is, amelyet a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság folytat különösen nagy vagyoni hátrányt okozva, üzletszerűen költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az ORFK székháza előtti pénzátadásos ügyre kicsit visszatérve, L. Istvánt az ügyészek befolyással üzérkedéssel gyanúsították meg, és a kenőpénz visszaszerzésére öt karórát foglaltak le tőle az eljárás során.

Amire csak lehetett, a hatóság rátette a kezét

A lefoglalások leginkább dr. K. Tamást, az ügy elsőrendű vádlottját érintették. Tőle 180 millió forintot „vittek el” a nyomozók, aminek a nagy része az édesanyja nevén lévő széfekből került elő. A vádlott egy OTP-s ügyintézőtől értesült először arról, hogy a hatóságok érdeklődnek a számlái iránt, de ő nem az ügyészségre, hanem a NAV-ra gyanakodott, miután egyik családtagjánál korábban voltak kint.

Mindenesetre dr. K. Tamás sietett megszámolni, melyik széfben pontosan mennyi is van, hogy ha megkérdezik erről, válaszolni tudjon. Ám emellett vitték a Ford Fiestáját, a BMW X6-osát, a Rolex Submarine Date karóráját, és természetesen zár alá került a készpénzért – 29, illetve 39 millió forintért – megvett két újbudai ingatlan is.

A férfi nem számolt egyébként azzal, hogy miután az édesanyja megnyitotta neki a széfeket, azzal közreműködött a pénzmosásban, így őt is felelősségre vonják majd. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, ha a 75 éves asszony beismeri a bűnösségét, ítéljék őt két év börtönre, amelynek a végrehajtását öt év próbaidőre függesszék fel. Magát dr. K. Tamást pedig tíz évre küldené börtönbe a nyomozóhatóság.

A KNYF hét évig rács mögött szeretné látni az ügy ötvenketted rendű vádlottját, dr. V. Istvánt is, aki szerintük szintén pénzmosásban segédkezett dr. K. Tamásnak. Dr. V. István ismert kecskeméti politikus, korábban a NAV-nál dolgozott, majd együttműködött Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel is. Az ügyészség szerint a több évtizedes jó barátság miatt dr. V. István fedezte dr. K. Tamás két készpénzes ingatlanvásárlását, amelyekre a pénzmosás elleni törvény alapján nem lett volna lehetősége.

Dr. V. István a 24.hu-nak azt állította, nem tudott a pénz bűnös eredetéről. Szerinte arról van szó, hogy így akarják ellehetetleníteni, illetve azt akarják rajta megtorolni, hogy ügyvédként közreműködött Orbán Viktor miniszterelnök ügyeivel és fideszes prominens személyekkel szembeni feljelentések elkészítésében. A férfi a Magyar Ügyvédi Kamara ügyvédkeresője szerint már nem praktizál.

Korábban írtuk: F@szfej és Gestapo – korrupciós botrány a Pénzügyminisztériumban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »