Nehogy már merényletet kövessenek el Magyarországon Putyin ellen

Már folynak Budapesten Vlagyimir Putyin csütörtöki látogatásának előkészületei. A hétvégén több helyre kirakták a megállni tilos táblákat, kedd estétől el is vihetik a rossz helyen parkoló kocsikat. A biztonsági készültség nagyjából olyan lesz, mint a két évvel ezelőtti magyar-orosz csúcs idején, vagyis az orosz elnök konvojának útját szinte hermetikusan lezárják.

Magyar Menedék - Lovasíjász

Komoly dugók lehetnek emiatt február 2-án Budapesten. Már a hétvégén szórólapokon figyelmeztette a rendőrség a Kossuth tér környékén parkoló autók tulajdonosait, hogy kedd estétől csütörtök éjfélig nem lehet majd megállni a környéken. A figyelmeztetést kiragasztották a parkoló automaták oldalára, a környező házak bejárataira, de még az Alkotmány utcai elektromos töltőállomásra is.

Hírdetés

Az egyik Szemere utcai iskolában csütörtökre tanítási szünetet rendeltek el, mert a biztonsági intézkedések miatt aznap szinte lehetetlen lenne bejutni az épületbe. A Terrorelhárítási Központ tájékoztatása szerint a Parlament környéki utcákba csütörtök nulla órától csak fokozott ellenőrzés után lehet majd belépni, de a rendőrség a területet időszakosan akár le is zárhatja. Mesterlövészek és helikopterek is lehetnek 2015 februárban, amikor legutóbb járt Budapesten az orosz elnök, szinte hermetikusan lezárták az útvonalat, ahol a konvoj haladt. Lehegesztették a csatornafedeleket, mesterlövészek álltak a háztetőkön, a levegőben pedig folyamatosan helikopterek köröztek.

Bár részleteket nem árultak el, most is hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani. Pénteken érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre az a különleges repülőgép, amelyik a látogatást előkészítő stáb tagjait hozta Magyarországra. Az orosz és magyar szakértők azóta közösen dolgoznak, hogy csütörtökön teljes biztonságban legyen Budapesten az orosz elnök.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: Vlagyimir Putyin biztonságáért alapvetően a magyar állam felel, a közvetlen testőri feladatokat azonban a nemzetközi előírásoknak megfelelően a saját biztonsági emberei látják majd el. Az energetika biztosan szóba kerül A csütörtöki találkozó programja egyelőre nem nyilvános. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1-en azt mondta: a látogatáson nagy hangsúlyt kapnak majd az energetikai kérdések. – Mivel a legutóbbi alkalommal sikerült megállapodni arról, hogy a gázvásárlási megállapodást 2021-ig kiterjesztjük, a mostani találkozón már a 2021 utáni időszakra tudunk felkészülni – tette hozzá. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin emellett a Paksi Atomerőmű bővítéséről, a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, valamint a magyarországi ortodox templomok felújításáról is tárgyal majd.

(Híradó)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »