Nehogy már a 2006-os szemkilövetőkkel egy húron pendülő bírák fújják a passzátszelet..

Az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál jelentette fel az Országos Bírói Tanács (OBT) a magyar kormányt a közigazgatási bíróságok átszervezése miatt – írta meg a Magyar Idők. A portál emlékeztet: az OBT az a szervezet, amiről néhány napja kéttucat bírósági vezető nyilatkozott úgy, hogy tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, s veszélyezteti a bírósági szervezet jövőjét.

Miután az Országos Bírói Tanács (OBT) vezetői elveszítették a törvényszéki és ítélőtáblai elnökök, vagyis a magyar bírói kar legtekintélyesebb tagjainak bizalmát, a testület külföldi szövetséges után nézett, és hadat üzent a kormánynak a közigazgatási bíróságok rendszerét érintő tervei miatt – írja a Magyar Idők a New York Times egy pénteki összeállítására hivatkozva.

A NYT tudósítása szerint a Hilbert Edit és Darák Péter irányítása alatt álló OBT az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatának (ENCJ) beavatkozását kérte, mondván Orbán Viktor a keresztény-konzervatív pártszövetség érdekeit szolgáló, voltaképpen tehát egy pártbíróság felállítását tervezi.

Hírdetés

A Magyar Idők szerint ezzel az OBT beállt az ellenzék és a Soros György bőkezű támogatását élvező nem-kormányzati szervek kórusába, amely kezdetektől fogva ellenzi a magyar igazságügyi hagyományokon nyugvó független közigazgatási bírósági rendszer feltámasztását. Bár azzal riogatnak, hogy a szervezetet majd bizonyosan fideszes bírókkal és közigazgatási szakemberekkel töltik fel, érdemes megjegyezni, hogy az ítélkezési gyakorlatban elfogultságot eddig csak a balliberálisok irányában tapasztalhattunk – fogalmaz a portál, amely példaként a 2006-os tüntetéshullám résztvevői ellen indult koncepciós pereket, valamint a Fidesz-KDNP-t egy országgyűlési mandátummal megrövidítő Kúria-döntést említette.

A Magyar Idők emlékeztet: az OBT a választási kampány hajrájában kezdte különösen támadni az Orbán kormány által 2011-ben felállított Országos Bírósági Hivatal elnökét, akiről ennek nyomán az ellenzéki lapok sosem mulasztották el megjegyezni, hogy Szájer József fideszes EP-képviselő felesége. A testületnek emiatt több tagja lemondott, azóta vélhetően működése törvénytelen, mivel az ide vágó törvény pontosan meghatározza, hogy az egyes igazgatási szinteket hány főnek kell képviselnie.

Az OBT maradék tagsága folytatta magányos harcát az OBH és a kormány ellen. Ezzel egyelőre azt sikerült elérniük, hogy az ország bírósági vezetői május 29-én kiadtak egy nyílt levelet, amiben azt írják: az OBT tagjainak eddigi tevékenysége nem szolgálja a magyar bírói kar érdekeit, s ezért felszólították őket, hogy „ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét”.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »