Nehéz, kihívásokkal teli időszak előtt állunk

Nehéz, kihívásokkal teli időszak előtt állunk

A mindenféle „izmussal” szemben a nemzeti érdekek képviselete a zsinórmérték.

Vásárosnaményban tartja nyári táborát az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon egyesület. A pénteki megnyitón elhangzott: a fiatalok felelőssége és feladata az erős Magyarország megőrzése. Az Európát és az egész világot sújtó gazdasági és politikai nehézségek ellenére erre van lehetőség, de csak akkor, ha összefogunk és tovább erősödnek a közösségek.

A nyári tábor háromnapos, így szombaton és vasárnap is várnak előadások a résztvevőkre.  A fiatalok, mint érték címmel előadást tart többek között szombaton Csák János kulturális és innovációs miniszter, vasárnap pedig Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese.

A nyári tábor előadásai után a fiatalok részt vehetnek a Vásárosnaményban rendezendő Bergengócia Fesztivál rendezvényein, koncertjein is.

– Soha nem volt még ennyire fontos az összefogás, mint most, mint ahogy a közösségekre sem volt még akkora szükség, mint a jelenlegi és az előttünk álló időszakban – így fogalmazott péntek délelőtt Kiss András, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke a szervezet és az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon egyesület közös nyári táborának megnyitóján. A határon túlról és az ország keleti térségéből érkezett fiatalok vasárnapig előadásokat hallhatnak, kulturális eseményeken, s koncerteken vehetnek részt,  miközben ismerkedhetnek, s barátságokat köthetnek. A város szeretettel fogadta őket – derült ki Filep Sándor polgármester köszöntőjéből. – Fontos, hogy a fiatalok találkozhassanak olyan politikusokkal, szakemberekkel, akik megmutatják nekik a helyes irányt, s akiktől ösztönző erőt kaphatnak – ebben a táborban erre lehetőség nyílik, s mi ehhez minden támogatást megadunk, s szeretnénk jó házigazdák lenni – mondta Vásárosnamény első embere.

Hírdetés

– Ha elolvassuk vagy meghallgatjuk a híreket, nem érezzük azt a felszabadultságot és kitörő örömet, amit április 3-án, a történelmi győzelmünk után, de azon kell dolgoznunk, hogy visszataláljunk ehhez az érzéshez – jelentette ki Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke. – Nehéz időket élünk: a háború okozta energiaválság rendkívüli helyzetet idézett elő, de mi megőrizhetjük a stabilitásunkat, hiszen erős a központi kormányzat, erősek a megyék, a települések és a közösségek is – utóbbiaknak együtt kell maradniuk, nem szabad, hogy megjelenjen a széthúzás. Fontos a határon túli kapcsolataink erősítése, hiszen a regionális együttműködések szerepe felértékelődik, és ebben a fiataloknak is fontos szerep jut – tette hozzá.

– Nyugat-Európa álomvilágban él – jelentette ki Zsigmond Barna miniszteri biztos, és arról is beszélt, hogy az Európai Unió teljesítménye folyamatosan romlik: más országok gazdaságát kevésbé sújtja a válság, mint az EU tagállamaiét. – A szankcióktól azt várták, hogy Oroszország meggyengül, de nem ez történt. A nyersanyagok értékesítéséhez találtak új csatornákat, és még drágábban tudják eladni azokat, mint korábban. Mivel a kieső termékeket nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet pótolni, az biztos, hogy az előttünk álló időszak nem lesz könnyű – mondta. – Az elmúlt pár hónap megmutatta, hogy a történelemnek nincs vége – így fogalmazott Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki szerint a szakértők évek óta tudták, hogy az ukrán-orosz konfliktus benne van a levegőben, mégis mindenkit meglepett, amikor kitört a háború. Az elnök hozzátette: az elmúlt évek megmutatták, hogy a mindenféle „izmussal” szemben a nemzeti érdekek képviselete a zsinórmérték, amihez tartani kell magunkat.

– Jó hírem van azoknak, akik szeretik a kihívásokat: az elkövetkező években lesz benne részük – ezt mondta Román István megyei kormánymegbízott, aki a legfontosabb feladatnak az eddig elért eredmények megtartását nevezte. – Kiszámíthatatlanná vált körülöttünk a világ, sok a bizonytalanság, ez egy olyan időszak, amikor minden korábbitól egyértelműbben kiderül majd, hogy ki mire képes – tette hozzá.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy amikor annyi idős volt, mint a táborozó fiatalok, a barátaival sokat gondolkodtak azon, milyen országban szeretnének élni. – Akkor számunkra a legfontosabb a szabadság volt, és azt hittük, hogy Nyugat-Európa a követendő példa – ma már látjuk, hogy ez nem így van. Ott minden a feje tetején áll, míg nekünk sikerült normálisnak maradni, éppen ezért nagyon jó ezekből az országokból hazajönni. Hogy mi lehet fontos ma a fiataloknak, mi lehet igazán motiváló? Kell, hogy legyen közös értékrend és összetartó közösség, a kisebbségi sorsban pedig még nagyobb a jelentősége annak, hogy az emberek képesek legyenek együtt gondolkodni, közösen dolgozni – erre most nagy szükség lesz – fogalmazott a képviselő.

Forrás: Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

The post Nehéz, kihívásokkal teli időszak előtt állunk appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »