Nehéz folyamat lehet az uniós alapszerződések felülvizsgálata

Nehéz folyamat lehet az uniós alapszerződések felülvizsgálata

Az Európai Unió (EU) működésére vonatkozó alapszerződések felülvizsgálata nehéz folyamat lehet – véli Peter Lysina és Tomáš Buchta európai jogi szakértő. Az Európai Parlament május elején felülvizsgálatra szólított fel, és a polgárok is felvetették ezt a témát az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE).

„Uniós szinten ez nem olyan bonyolult folyamat, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek nemzetközi szerződések. Olyan dokumentumok, amelyekkel az államok átadták hatásköreik egy részét az Európai Uniónak. Vagyis

– magyarázta Peter Lysina, a pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Kara nemzetközi jog és nemzetközi kapcsolatok tanszékének vezetője.

Elmondta, hogy az uniós alapszerződések mindennemű módosításához az összes uniós tagállam jóváhagyása szükséges, a szerződéseket minden tagállamnak ratifikálnia kell.
Tomáš Buchta, a Szlovákia brüsszeli állandó képviseletének munkatársa emlékeztetett arra, hogy egyes uniós tagállamok népszavazást írnak ki a változások ratifikálásáról, ami korábban problémát jelentett.

– mondta Buchta, utalva az alkotmányszerződésre, amelynek célja az EU alkotmányának megalkotása volt.

Hírdetés

Lysina emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió, mint az államok közössége, meghatározza az alapvető játékszabályokat. Ezeket két alapszerződésben, az Európai Unióról szóló szerződésben és az Európai Unió működéséről szóló szerződésben fogalmazták meg. Ezt a két szerződést nevezik alapszerződéseknek.

Lysina tájékoztatása szerint a dokumentumok lefektetik az európai intézmények (az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács) működésének szabályait, de az EU-n belüli működés szabályait is, beleértve a szabad mozgást jogát, a letelepedés szabadságát és a polgárok egyéb jogait és kötelezettségeit.

„A szerződések felülvizsgálata ebben az esetben azt jelenti, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencián született néhány javaslat és ötlet arra vonatkozóan, hogyan lehetne ezeket a szerződéseket kiigazítani, javítani vagy megváltoztatni úgy, hogy jobban szolgálják a lakosságot, valamint az EU külső vagy belső működését” – mondta Lysina, hozzátéve, hogy a felülvizsgálat elsősorban az Európai Unióról szóló szerződést és az EU működéséről szóló szerződést érintené.

„Ezek a szerződések számos olyan jogalapot megfogalmaznak, amelyek alapján gyakran fogadnak el olyan uniós jogszabályokat, amelyekkel beavatkoznak a polgárok mindennapi életébe” – magyarázta Tomáš Buchta, Szlovákia állandó brüsszeli uniós képviseletének munkatársa.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »