Néhány részlet nehezen passzol a hololegendáriumba: egy skót falu időseire hagyta vagyonát a német SS-katona

Néhány részlet nehezen passzol a hololegendáriumba: egy skót falu időseire hagyta vagyonát a német SS-katona

A festői fekvésű, élénk idegenforgalmú, kétezer lelket számláló skót falu, Comrie ezúttal nem egy turisztikai hír kapcsán kapott nagy sajtófigyelmet.

Hanem azért, mert a falu 384 ezer fontot, azaz 458 ezer eurót örökölt. Önmagában még ez sem lenne szenzáció, hiszen miért ne hagyná vagyona egy részét valaki a szülőfalujára. Csakhogy a gáláns adományozó nem Comrie szülötte. A faluval úgy került kapcsolatba, hogy a település melletti Cultybraggan katonai táborban a hadifogságát töltötte. A német Waffen SS egy volt katonájáról van szó, aki 2013-ban 90 éves korában hunyt el. A skót falu pénzügyeit intéző Comrie Development Trust most jelentette be, hogy a formalitások elintéztével, immár a falu rendelkezésére áll a 384 ezer font – írja az AFP.

Hírdetés

Heinrich Steinmeyer 19 évesen Franciaországban esett fogságba, de végül is egy skóciai fogolytáborba irányították át. Így került Steinmeyer kapcsolatba a tábor melletti falu lakóival. Most több falubeli is elmondta a BBC 4 rádióállomásnak, hogy igazi barátság alakult ki a fiatal német és Comrie több lakója között. Steinmeyer a szabadulása után, a háború végeztével is rendszeresen visszajárt Comrie-ba. 2008-ban leült a falu vezetőivel és közölte: halála után vagyona jelentős részét a Comrie Development Trust-ra hagyja. Egy kikötése azért volt: a 384 ezer fontot a faluban élő idősek gondozására, életkörülményeik javítására kell fordítani. A volt Waffen SS-katona 5 évvel később, kilencvenévesen hunyt el, és a hagyatéki formaságok elrendezése után most érkezett meg a pénz a Comrie Development Trust bankszámlájára.

(HVG – AFP)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »