Néhány napelemes tévhit

Néhány napelemes tévhit

Listázzuk és megcáfoljuk a legelterjedtebb tévhiteket, így neked már csak a megfelelő napelem típus kiválasztásával és a telepítéssel kapcsolatos teendőkkel kell foglalkoznod.

Több évtized, akár egy évszázad is lehet, amíg megtérül

A megtérüléssel kapcsolatban sok tévhit kering. Egyesek azt állítják, hogy akár egy évszázad is eltelhet, míg a befektetett összeg kifizetődik. Ez azonban nincsen így, a körülményektől függően egy napelem 10-20 év alatt visszahozza a költségeket. Ez a tény néhány egyszerű matematikai művelettel bebizonyítható. Ehhez szükséges az egységnyi teljesítményű rendszer beruházási költsége, valamint a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia ára. Ezt az energiát már nem kell megvennünk amit a napelemes rendszer előállított, így ezzel az összeggel több maradt nálunk. Ha jelen példában eltekintünk az inflációtól, a beruházási költséget elosztva az egy év alatt megtermelt villamos energia árával megkapjuk a rendszer megtérülését évben kifejezve. Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 150.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége 1.500.000 Ft. Az inflációt figyelmen kívül hagyva, 1.500.000(Ft) /150.000 (Ft/év) = 10 év. Tehát 10 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer. Ugyanakkor érdemes megemlíteni olyan változókat, amik befolyásolhatják a megtérülés idejét. Ilyen lehet például a villamos energia árak alakulása, a földrajzi helyzet és a tájolás, illetve a felvehető támogatási összegek.

A napelemes rendszer felszerelése megfizethetetlen

Egy minőségi napelemes rendszer kiépítése egyszer jár csak nagyobb költséggel, de ahogy azt a fenti pont is jól bizonyítja, belátható időn belül már akár nyereséget is képes termelni. A kiépítéssel kapcsolatos árat több tényező határozza meg, ezért a legtöbb gyártónál a végleges összeget csak az összes körülmény ismeretében érdemes elfogadni. Általánosságban véve nagyjából másfél millió forintról van szó, de elmondható, hogy minél nagyobb tétel kerül telepítésre, annál kedvezőbb lesz az ár alakulása.

A napelemgyártás nem környezetbarát, mert veszélyes hulladékkal jár

Hírdetés

A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége. Ez azt jelenti, hogy az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég felhasználja. Az összetevők ugyanis jó minőségű anyagokból készültek, ezért sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket ismételten felhasználni, mint újat gyártani helyettük. Az újrahasznosítás miatt az új napelemek előállítási költsége akár 30 százalékkal olcsóbb lehet.

 

 

 

 

Forrás: Eon.hu

 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »