Néhány nap csúszásért 70 ezer forint

Néhány nap csúszásért 70 ezer forint

Behajtási költségátalány címen tízezreket követel a TIGÁZ azoktól a vállalkozóktól, akik késve fizették be a számláikat. Erre egy márciusban hatályba lépett törvény ad jogi keretet. A törvényi szabályozás nem tesz különbséget arra vonatkozóan, hogy a fizetési késedelem 1-2 nap, vagy 3-4 hónap, a fizetendő összeg egyöntetűen 40 euró számlánként.

„Kaptunk egy levelet behajtási költségátalány megfizetésére és mi ezt nem igazán ismerjük el, mivelhogy semmiféle tartozásunk nincsen feléjük és hát hogy is mondjam, időben csúszások vannak természetesen, de hát hol nincsenek?!” – tette fel a kérdést Tanyik Zoltánné.

– Kifizették már a bírságot?
– Nem fizettük ki. Nem is szeretnénk kifizetni
– Miért?
– Mert mi ezt jogszerűtlennek tartjuk. Ezer forintos számla után, ekkora késedelmet fizetni, szerintem jogszerűtlen.

 

„Vagyis én ki is fizettem tulajdonképpen, mert én bementem a Tigázhoz és akkor ott azt mondták nekem, hogy amennyiben ezt is késedelemmel fizetem ki, akkor újabb bírságot várhatok vagy éppenséggel lekötik a gázt” – panaszkodott Tanyik Zoltánné.

Ha a fogyasztó dacol, a cég szerint újabb behajtási költségátalányt kockáztat. A Panaszkönyvnek nyilatkozó ügyvéd azt mondja: a szolgáltatók eljárása jogszerű.

„Ennek a behajtási költségátalánynak az a titka, hogy a szolgáltató ugyan követelheti ezt a behajtási költségátalányt, azonban ezt vitatni kell. Ugyanis az összes számla, ahogyan a magánszemélyeknél is, ezek nem ajánlva és tértivevénnyel érkeznek, tehát nem tudjuk, hogy a posta ráült éppen, a postásunk nem hozta ezt ki, elveszett a számla valahol az éterben és mivel ebben az esetben, a kézbesítésnek az időpontja számít a behajtási költségátalány szempontjából, és a késedelembeesésnél is ez számít, ezért hogyha nem tudja a szolgáltató bizonyítani, hogy mi mikor vettük át a számlát, levelet, akkor nem tud behajtási költségátalányt követelni tőlünk” – fejtette ki Dózsa Ernő ügyvéd.

A TIGÁZ szóvivője a műsorban kifejtette: a posta rendszerében nyomon követhető, hogy mikor kézbesítették a számlákat.

-Van a magyar posta és a szolgáltató között egy szerződés, ami szabályozza, hogy ezeket a postának mikor kell kiállítani

– Akkor én bokszoljam le a tigázzal?
– A posta rendszerében nyomon követhető az, hogy ezeket mikor kézbesítették
– És nekem kell bizonyítani vagy a Tigáznak?
– Én azt gondolom, hogyha valaki ilyen panasszal él a Tigáz felé, akkor meg lehet keresni a magyar postát, hogy ő neki ezt mikor kézbesítették, ha más nincs, akkor nyilván a szolgáltató is meg fogja ezt érdeklődni.

A behajtási költségátalányt a körbetartozások megfékezéséért vezették be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »