Néhány héten belül megnyílik az európai pénzcsap

Néhány héten belül megnyílik az európai pénzcsap

Szlovákia tisztázta az Európai Bizottság előtt a gazdaságélénkítési terv 4. kifizetésével kapcsolatos összes vitás kérdést, és a pénznek néhány héten belül a számlán kell lennie.

Ezt Peter Kmec (Hlas-SD), a gazdaságélénkítési tervért felelős miniszterelnök-helyettes mondta a TA3 televízió Politikában című vitaműsorában.

Jozef Hajko (KDH) ellenzéki képviselő rámutatott a mérföldkövek és célok teljesítésével kapcsolatos problémákra az 5. kifizetési kérelemmel kapcsolatban, amelyet Szlovákiának az év végén kellene elküldenie.

Fontos, hogy a büntető törvénykönyv alapján minden nyitott kérdést tisztáztunk a negyedik kifizetési kérelemben a helyreállítási terv keretében, így a következő hetekben megérkezik a 800 millió eurós negyedik kifizetési kérelem”

– mondta Kmec.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottsággal folytatott kommunikációban a kérdések mintegy 20 százaléka maradt vitás, de ezek nem a helyreállítási tervvel, hanem a jogállamisággal kapcsolatosak. Kmec hozzátette, hogy az ötödik kifizetésre vonatkozó pályázat is sínen van, ahol a 22 mérföldkőből és célkitűzésből csak két feladat problémás.

Hajko nem értett egyet a helyreállítási terv helyzetének ezzel az értékelésével.

Egyáltalán nem vagyok ennyire optimista”

– mondta. Szerinte a Nemzeti Végrehajtási és Koordinációs Hatóság legutóbbi jelentése is a problémákról szól, amely szerint számos cél vagy késik, vagy nem teljesült a tervezett határidőre.

Hírdetés

A Kmec tisztában van ezekkel a késedelmekkel, de a rossz időzítésre fogja őket.

De biztosíthatom, hogy az év végéig minden mérföldkövet és célt teljesíteni fogunk, 22 van belőlük, így be tudjuk nyújtani a kifizetési kérelmet”

– tette hozzá.

 A politikusok az államháztartás tervezett konszolidációjáról is tárgyaltak. Kmec szerint a koalíciós pártok még nem látták a Szlovák Köztársaság pénzügyminisztériuma által tervezett intézkedéseket, de a dohány- és édesített italok már elfogadott adóemelésén kívül a dohánytermékek és cukrozott italok már elfogadott adójának emeléséről elmondta, hogy az energiatámogatások általános eltörléséről is tárgyalnak, és nem zárta ki a hozzáadottérték-adó (ÁFA) emelésének lehetőségét sem.

Hajko hangsúlyozta, hogy a KDH ellenez minden adóemelést, és a mozgalom szerinte kíváncsian várja, milyen intézkedésekkel áll elő a kormány.

A vitázók érintették az alkotmány esetleges módosításának témáját is, amelyet Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a liberális és progresszív ideológiák elleni erősebb gát kiépítésével összefüggésben vázolt fel.

Hajko rámutatott, hogy a részletek nem ismertek. Ezt őszintétlen lépésnek tartja.

Lehet, hogy a KDH-val szimpatizáló szavazók egy részét akarja megszólítani”

– mutatott rá. Saját szavai szerint nem tudja elképzelni, hogy a koalíciós pártokkal együtt támogatná a módosítást. A koalíció több lépését és törvénymódosítását is felrótta.

A Kmec jelenleg nem lát teret a problémák megoldására. Nem látja ennek értelmét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánykabinet programnyilatkozatában vállalta, hogy nem nyit kulturális és etikai kérdéseket.

Még nagyon hosszú út áll előttünk, amíg a téma egyáltalán terítékre kerül”

– mondta. Szó esett a választási rendszer módosításáról is. Mindkét vitázó egyetértett a változtatás szükségességében. Kmec nem hiszi, hogy ez ebben a választási időszakban meg fog történni. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »