Néhány hasznos tudnivaló a júniusban érkező szülői nyugdíjról

Néhány hasznos tudnivaló a júniusban érkező szülői nyugdíjról

Júniusban kézbesítik a nyugdíjas szülőknek a dolgozó gyermekeik után járó szülői nyugdíjakat. Ilyenkor sokakban felmerülnek kérdések, cikkünkben ezekre kerestük a választ.

A szülői nyugdíjról szóló határozatban szerepel a gyermekek neve és a kivetési alapjuk összege?

Hírdetés

Igen, a határozat tartalmazza a gyermekek kereszt- és vezetéknevét, a kivetési alapokat és a szülői nyugdíj összegét minden olyan gyermek után, akitől a szülői nyugdíjra való jogosultság származik.

Ha a határozat szerint a gyermek kivetési alapja magasabb volt, mint az általános kivetési alap egytizenkettedének 1,5%-a, akkor a nyugdíjas szülő jogosulttá válik a szülői nyugdíj maximális összegű folyósítására. Mikor fizetik ki a szülői nyugdíjat a határozatban nem szereplő gyermek után? A Szociális Biztosító megvizsgálja a szülői nyugdíjigényt, és a lehető legrövidebb időn belül fizeti ki a szülői nyugdíjat. A biztosítónak 60 napja van a felülvizsgálatra, az összetett eljárások esetén ez az idő 120 napra növekszik. Hogyan kell eljárni, ha a szülői nyugdíjról szóló határozatban nem a saját gyermeke szerepel? A Szociális Biztosítónál és tájékoztató-tanácsadó központnál nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a határozatban említett gyermek nem az öné. A biztosító az adatok ellenőrzése után, a jogszabályban meghatározott határidőn belül dönt a szülői nyugdíj összegének módosításáról. Amikor egy szülő visszamenőleg kéri az öregségi nyugdíjat, akkor a szülői nyugdíjat is visszamenőleg folyósítják? Igen. Legkorábban 2023. január 1-től. Az özvegyi nyugdíjban részesülő is jogosult szülői nyugdíjra?

Szülői nyugdíjra jogosult a nyugdíjkorhatár elérése után az öregségi nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, szolgálati nyugdíjban részesülő, illetve az özvegyi nyugdíjban részesülő személy is. A szülői nyugdíjat a nyugdíjasoknak egyben folyósítják egész évre. Mit tegyenek azok, akiknek szülője az összeg folyósítása előtt meghal? Ha szülő a szülői nyugdíj kézbesítése után hal meg, akkor a Szociális Biztosító nem kéri vissza általuk kiszabott összeget. Ha a szülő a szülői nyugdíj folyósítása előtt halt meg, a hozzátartozók a szülő halálának napjáig kiszámított összegre jogosultak. Egy gyermek csak az egyik szülőnek küldhet szülői bónuszt? Igen, megteheti. Nyilatkozatot kell tennie arról, hogy mely szülőnek kívánja adni a szülői nyugdíj összegét. Fontos, hogy a szülő adatait pontosan tüntessék fel. Továbbá ne felejtse el hitelesíteni a dokumentumot közjegyző jelenlétében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »