Néhány ezer forint ráfordítással a legrosszabb is elkerülhető lenne

Néhány ezer forint ráfordítással a legrosszabb is elkerülhető lenne

A hétvégén ötvenhét lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, két emberen már nem lehetett segíteni, többen pedig füstmérgezést szenvedtek. A mostanihoz hasonló tragikus esetek füstérzékelő használatával megelőzhetőek lennének – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Vasárnap este fél 8 körül Pécsett, a Torda utcában egy társasház első emeleti lakása gyulladt ki. A pécsi tűzoltók három autóval néhány percen belül a helyszínre értek, elzárták a közműveket és hét embert kikísértek a társasházból. A tűz oltása közben egy holttestet találtak. A tűz a társasház többi lakását nem érintette, a közművek visszakapcsolása után a lakók hazatérhettek.

Sárváron hétfőn reggel 7 órakor a Dózsa György utcába riasztották a tűzoltókat, mert az ingatlan lakója két napja nem adott életjelet magáról. A szobában a tűzoltók egy elhunyt embert találtak, az ágyon és az ajtón égésnyomok voltak.

Hírdetés

A katasztrófavédelem mindkét haláleset helyszínén tűzvizsgálatot tart a tűz keletkezési helyének, okának és pontos idejének kiderítése érdekében.

Egy néhány ezer forintos füstérzékelő 85 decibellel sípol, ha füstöt észlel, így még a tűz kialakulásakor esély van azt megfékezni, ezzel emberi életet és anyagi javakat lehet megmenteni – hangsúlyozza az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. Mindenképpen érdemes egy ilyen életmentő eszközt vásárolni, és a szoba közepén a plafonra szerelni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »