Néha a DK-t is érdekli a nemzeti hovatartozás: az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt

Azok az ukrán nyugdíjasok sem maradtak ki a kormány választás előtti ajándékából, akik magyar nyugdíjat kapnak – derül ki Rétvári Bence államtitkárnak Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Évekkel ezelőtt jelent meg a magyar sajtóban, hogy ukránok tömegei kapnak magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím, a számuk pedig a korábbi években emelkedett is. A kifizetések jogalapja egy 1962-es magyar–szovjet egyezmény, amely szerint a magyar nyugdíj igénylésének a magyar állampolgárság felvétele nem feltétele, ukrán állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik. A nyugdíjat ebben az esetben úgy számolják, hogy az Ukrajnában megszerzett szolgálati időt veszik alapul, de az igénylő által az életpályája során jellemzően betöltött munkakörre számított magyar keresetet.

Hírdetés

Vadai arra kérdezett rá, hogy ezek az ukrán nyugdíjasok is kapnak-e a kormány által beígért kilencezer forintos rezsiutalványból, Rétvári válaszában pedig közölte, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint mindenki megkapja az utalványt, aki a kormányrendeletben meghatározott ellátások valamelyikében részesült, vagyis nem nézik, hogy kinek honnan van nyugdíja, vagy hogy az illető valóban Magyarországon él-e, az utalvány küldése automatikus.

Az ukrán nyugdíjasok magyar nyugdíjával kapcsolatos egyezményről Rétvári egyébként azt írta, "a kormány törekszik arra, hogy az egyezményt egy modern, a nemzetközi jog szabályainak megfelelő, arányos teherviselésen alapuló egyezménnyel váltsa fel, az egyezmény átgondolatlan módon történő felmondása azonban a Kárpátalján élő magyarokat is sújtaná", a felmondása pedig semmilyen perspektívát nem adna az érintett személyi körnek a jövőre nézve.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »