Negyven éve indult az ifjúsági világtalálkozók története – Megemlékezéseket tartottak Rómában

Negyven éve indult az ifjúsági világtalálkozók története – Megemlékezéseket tartottak Rómában

Április 13–14-én Rómában, a Szent Lőrinc-központban szentmiséken ünnepeltek annak emlékére, hogy II. János Pál kezdeményezésére negyven évvel ezelőtt a Szent Péter téren elindult az ifjúsági világtalálkozók története, melyek José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma prefektusa szerint a remény, a szeretet, és a tavasz gyümölcseit termették az Egyház szívében.

1984. április 14-én, virágvasárnap a Szent Péter téren rendezték meg az első ifjúsági találkozót, mellyel elindult az évenként megtartott világnapok, és a háromévenként sorra kerülő világtalálkozók története. A Szent Lőrinc ifjúsági központban tartott szombati szentmisét megelőzően a világtalálkozók keresztjét vivő körmenetben is felidézték a Szent II. János Pál pápa által elindított kezdeményezés számos gyümölcsét.

„Ma megköszönjük az Úrnak azt a nagy inspirációt, amelynek eredményeként Szent II. János Pál összehívta az első ifjúsági világtalálkozót. Köszönjük azt is, ahogy XVI. Benedek és Ferenc pápa is megélte ezeket a napokat. Úgy élték meg az ifjúsági világtalálkozókat, mint az Egyház nélkülözhetetlen pillanatát” – mutatott rá José Tolentino de Mendonça bíboros, a Kulturális és Nevelésügyi Dikasztérium prefektusa az április 13-án, szombaton este a Szent Lőrinc ifjúsági központban celebrált szentmisén.

Az ifjúsági világtalálkozók „a remény, a szeretet, a fiatalság és a tavasz sok gyümölcsét termették az Egyház szívében” – fogalmazott szentbeszédében José Tolentino de Mendonça bíboros. A fiatalokhoz fordulva kiemelte:

Krisztus döntő az emberi személy életében. Krisztus fontossága nem elvont elméleti igazság, hanem valami, amit megérintettünk – hangsúlyozta a Kultúra és Nevelés Dikasztériuma prefektusa. Rámutatott, hogy a világtalálkozókon a fiatalok megtapasztalják a hívő lét örömét, az emberi testvériség felismerését, egymás megölelését, az imádkozást, Isten imádását, a meghallgatást, a nevetést, a sírást és az Egyház ezen élményeinek megbecsülését. „Ez átalakította a nagy emberek történetét, és továbbra is megváltoztatja életünket, történetünket” – emelte ki Mendonça bíboros.

És a tanúságtevő az, aki azt mondja: szememmel láttam, fülemmel hallottam, megérintettem. Ez tesz minket missziós Egyházzá, egy önmagából kilépő Egyházzá” – szögezte le Tolentino de Mendonça bíboros.

Emlékeztetett: Ferenc pápa arra kéri a fiatalokat, hogy ne „az erkélyről nézzék a történelmet, hanem a történelem kellős közepén csapjanak zajt, de olyan zajt, amely nemcsak zaj, hanem az örömhír”. A prefektus Szent II. János Pál pápát is idézte, aki szerint a fiatalok az új idők első evangelizátorai.

Hírdetés

„Krisztus számít rád, hogy begyógyítsd a sebeket, hogy új távlatokat nyiss, hogy ne a halál, hanem az élet kultúráját és a szeretet civilizációját építsd. Mária, aki minden ifjúsági világtalálkozón jelen van vonatkozási pontként, segít nekünk, hogy Krisztusra tekintsünk” – zárta gondolatait Tolentino de Mendonça bíboros.

A Kultúra és Nevelés Dikasztériuma prefektusa köszöntötte a jelenlévőket, köztük Gleison De Paula Souzát, a Világiak, Család és Élet Dikasztériuma titkárát; a Szent Lőrinc-templomban lelki szolgálatot végző Shalom közösség tagjait és a jelenlévőket, akik negyven éve is részt vettek a római szentmisén.

A napot imavirrasztás és a kereszthódolat szertartása zárta.

Április 14-én, vasárnap Lazarus Jo Hungszik (You Heung-sik) bíboros, a Klérus Dikasztériuma prefektusa mutatott be szentmisét a Szent Lőrinc-központban. A szentmise után tanúságtételek hangzottak el az ifjúsági világnapokról.

A következő ifjúsági világtalálkozót 2027-ben Dél-Koreában, Szöulban rendezik meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »