Négymillió magyar élete változik meg emiatt március 1-jétől

Négymillió magyar élete változik meg emiatt március 1-jétől

Egyszerűsíti és olcsóbbá teszi közösségi közlekedést a péntektől életbe lépő tarifarendszer.

Egyszerűsíti és olcsóbbá teszi közösségi közlekedést a péntektől életbe lépő tarifarendszer – közölte a MÁV-Volán-csoport. A közlekedési társaság az Építési és Közlekedési Minisztériummal az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre, a jegy- és bérlettermékek, valamint a kedvezményrendszer érthetőbbé válik a csaknem 4 millió utas számára.

 • 700 ezer 6 és 14 év közötti gyermeknek lesz díjmentes az utazás;
 • 1 millió fiatal felnőtt (14-25 év között) utazhat féláron – eddig csak diákigazolvánnyal tehették azt meg, de most már a „fiatal melósok” így utazhatnak;
 • 300 ezer 65 év alatti nyugdíjszerű ellátásban részesülő állampolgárnak lesz ingyenes az utazás,
 • 1 millió közalkalmazott számára lesz 50 százalékos a kedvezmény, ebbe beletartoznak az állami szektorban dolgozók is, ehhez regisztrációra lesz szükség;
 • 200 ezer nagycsalád számára teszik ingyenessé a helyközi utazást (ez szintén egymillió ember);
 • 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező honfitársunknak lesz ingyenes az utazás évi 12 alkalommal,
 • 280 ezer fogyatékos honfitársunk számára a korábbi 90 százalékos díjtámogatás helyett százszázalékos lesz a támogatás mértéke.
 • Hírdetés

  „Begyűjtjük az utasoktól az aprópénzt, én így dolgozom” – magyarázta Lázár János az Economix tudósítása szerint a témában rendezett sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy voltak ellendrukkerek az ország- és vármegyebérletek kapcsán, amit öt évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére fogadott el a kormányzat. De az eddig eladott 6 millió bérletből minden kilencedik, 5,25 millió bérlet ebbe a körbe tartozott. Közölte azt is, hogy a tavalyi év rekord volt, 180 millió utazás történt a MÁV-on, és 570 millió a Volán járatain. A 2022-es 122 milliárdos bevételből 2023-ban 128 milliárdos lett, ez a megfogalmazása szerint azt jelenti, hogy az olcsóbb jegyből többet adtak el.

  A tarifa- és kedvezményrendszer változását megelőző technikai átállás miatt

  a csütörtök 22 órától hajnali 3 óráig tartó időszakban szünetel a jegyvásárlás a pénztáraknál, az automatáknál, a vonatok fedélzetén, az Elvira felületén és a MÁV-appban.

  A mobilalkalmazásban frissítés után lehet megvásárolni az új díjtermékeket. A péntektől érvényes rendszerről ujtarifa.hu oldal tájékoztat.

  Rendezték a vitát Budapesttel

  Lázár János elmondta még, hogy rendezték a pénzügyi vitákat Budapesttel, ahogy a korábbi tartozásokat is. A teljesen új tarifarendszerrel megosztják a bevételeket is, annak függvényében, hogy melyik vállalat mennyi szolgáltatást rendel.

  A Budapest-bérletek esetében 28-72 százalék, míg a Pest vármegyebérletek esetében 46-54 százalék arányban osztozik a kormány és a fővárosi önkormányzat.

  A 12 milliárdos támogatáson viszont megosztoznak 6-6 milliárd forint értékben.

  Járműfelújítások

  A járműpark és az infrastruktúra javítása kapcsán Lázár János közölte, 3330 MÁV-jármű érintett, amiből 738 mozdony, amelyek több mint negyven évesek, és amelyeket le kell cserélni. De ez komoly gazdasági kérdés az elmondása szerint, amihez egy tízéves járműbeszerzési- lízingprogramot tenne le Lázár János a kormányzat asztalára.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »