Négyezer éves tőrt talált egy galgóci fiatal

Négyezer éves tőrt talált egy galgóci fiatal

GALGÓC. Értékes leletre bukkant egy vízparti sütögetés során a nemrég érettségizett, galgóci Dávid. A fémtárgyra, amelyrõl késõbb kiderült, hogy egy 24,5 centiméter hosszú bronz tõr, a kavicsok között bukkant.

Miután a fiatalember tudatosította, hogy ritka lelet került az útjába, azonnal kapcsolatba lépett a nagyszombati mûemlékvédelmi hivatallal, amely munkatársai felismerték, hogy egy közel négyezer éves, bronzkorból származó tõrrõl van szó, amelyhez hasonlót eddig Szlovákiában négy darabot találtak, azokat sem Nagyszombat megyében.

„Egy bronz pengérõl van szó, amely a hatalmat vagy valamilyen állapotot jelképezett. Ezt akkoriban nem mindenki engedhette meg magának“ – mondta el a Nagyszombati Kerületi Mûemlékvédelmi Hivatal régésze, Matúš Sládok. A korábban megtalált hasonló leletek az Ipoly (Ipe¾) folyó mentérõl és a Léva melletti Szántó (Santovka) községbõl származtak.

Az efféle tõrök az idõszámításunk elõtt 1900-1800-ból származnak, s fõként Közép-Európában fordultak elõ. A galgóci tõr, amit németül Stabdolchnak neveznek, masszív, 24,5 centiméter hosszú és 320 gramm súlyú. A felsõ részén vésetek találhatók, s az itt kialakított három lyukon keresztül egy nyélre nittelhették.  A jó minõségû anyagáról és igényes elõállításáról árulkodik az is, hogy ennyi idõ elteltével is jó állapotban van. Sládok szerint a víz melletti lelõhely azt is bizonyítja, hogy rituális célokra használták. Azt sem zárták ki, hogy szükség esetén fegyverként is használták. Hozzáfûzte: a Vág partja vélhetõen nem az eredeti hely, ahol a tárgy a vízbe került, vélhetõen az ár sodorta megtalálásának helyére. 

Hírdetés

Bár a szakemberek a lelet bejelentése után az adott helyszínen alapos vizsgálatot végeztek, de ott már csak újkori leletekre bukkantak. Sládok nagyra értékelte azt, hogy a fiatalember azonnal bejelentette és átadta nekik a leletet. Az édesanyja a világhálóról informálódott az ilyen esetben helyes lépésekrõl. Tettéért jutalomban részesül, amely nagysága akár a lelet szakértõ által megállapított értékének 100 százalékát is elérheti.

„Ez megyénkben már a második olyan eset, amikor az újonnan elfogadott törvény értelmében jutalompénzt fizetünk. Tavaly egy házaspár a háza udvarán ezüstpénzzel teli edényt talált, amit azonnal bejelentett a mûemlékvédelmi hivatal dolgozóinak, s a jutalmuk akár több tízezer euró is lehet“ – árulta el Sládok, hozzáfûzve, hogy azonban nem minden leletért fizethetnek jutalmat. Ha például valaki csontvázra, csontmaradványokra bukkan, azok értékét nem lehet megállapítani. A legfontosabb ilyen esetben az, hogy a leletet az eredeti helyén kell hagyni. Csak ez esetben vizsgálhatják ugyanis az összefüggéseket, amelyek növelik az értékét.

A galgóci fiatal által megtalált tõr annak alapos vizsgálata után valószínûleg egy múzeumba kerül. Már érdeklõdést mutatott iránta a galgóci Honismereti Múzeum és a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeuma is. Elhelyezésérõl az utolsó szót majd a mûemlékvédelmi hivatal mondja ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »