Négyen nem szálltak fel a lezuhant repülőre

A kolumbiai hatóságok 75-ről 71-re helyesbítették kedd este az ország északnyugati részén egy nappal korábban történt repülőgép-szerencsétlenség halálos áldozatainak számát, közölve, hogy a korábbi jelentésekhez képest négy emberrel kevesebb utazott a géppel.

A fedélzeten így összesen 77-en voltak, s közülük hatan élték túl a katasztrófát.

A repülésügyi hatóságok elmondták, hogy a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában négyen az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy nem kísérik el a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosait a Dél-amerikai Kupa (Copa Sudamericana) döntőjének első fordulójára, ezért nem szálltak fel a gépre, a nevük viszont ott volt az utaslistán.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint nem a csapat játékosairól van szó.

Mint azt a bolíviai Blue rádió megtudta, a gépre a brazil Chapeco város polgármestere, a Chapecoense labdarúgócsapat vezetésének egyik tagja, egy parlamenti képviselő és egy újságíró nem szállt fel.

Sportolókat ért repülőgép-balesetek1949. május – A superga-hegyi bazilikának ütközött a Torino labdarúgócsapatát szállító gép, az együttes összes játékosa életét vesztette.1958. február – Münchenben baleset ért egy repülőgépet, a Manchester United labdarúgócsapata is a fedélzeten tartózkodott. Nyolc játékos halt meg a szerencsétlenségben.1972. október – Baleset ért egy repülőt a chilei Andokban, az uruguayi rögbicsapat is a gépen volt.1993. április – Lezuhant a zambiai labdarúgó-csapatot szállító gép, tizennyolc játékos vesztette életét.2011. szeptember – Lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl jégkorongcsapatát szállító repülőgép, több mint negyven ember halt meg a balesetben.

Carlos Iván Márqueznek, a kolumbiai katasztrófaelhárítás vezetőjének elmondása szerint a Lamia bolíviai légitársaság járatán az utaslista értelmében 81 ember lett volna: a Chapecoense csapatának 22 futballistája, 28 ember a klub vezetéséből, edzőkkel és meghívottakkal együtt, 22 sportújságíró, valamint a 9 tagú személyzet.

19 játékos halt meg

Nem végleges adatok szerint a Chapecoense brazil labdarúgóklub 19 játékosa hunyt el a kolumbiai légi szerencsétlenségben, míg három csapattag és a lezuhant repülőgép további három utasa túlélte a katasztrófát.

Hírdetés

A túlélők között van a futballklub három játékosa: két hátvéd, Alan Ruschel és Helio Hermito Zambier – ő Netóként ismert -, valamint Jakson Follman kapus. Utóbbinak az orvosok tájékoztatása szerint amputálni kellett a jobb lábát, s a család kérte, hogy ezt a hírt közöljék a nyilvánossággal. Follman állapotát sikerült stabilizálni, és az intenzív osztályon tartják. Korábban a másik kapust, Danilót is a túlélők között említették, ám később belehalt sérüléseibe.

A repülőgép kilenctagú személyzetéből ketten maradtak életben, valamint egy újságíró, aki a csapatot kísérte el a Copa Sudamericana döntőjére. A Chapecoense a kolumbiai Atletico Nacional ellen lépett volna pályára szerdán.

Kifogyhatott az üzemanyag

Közben kedden megtalálták a lezuhant gép két feketedobozát, amelyek adataiból és hangfelvételeiből vélhetően kideríthető lesz majd a katasztrófa oka.

A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfőn este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt.

Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgépnek a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyaga, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő.

A sportvilág szereplői, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a Chapecoense csapatát.

ChapecoenseAz 1973-ban alapított AF Chapecoense a dél-brazíliai Santa Catarina állam nyugati részén fekvő Chapeco város klubja, sok német és olasz bevándorló leszármazottja él itt. A 200 ezer lakosú város együttese 2009-ben még a negyedik ligában játszott, utána azonban szárnyalni kezdett, és 2014-ben feljutott az élvonalba. Azzal pedig, hogy most bejutott a Copa Sudamericana döntőjébe, története legnagyobb sikerét érte el. A kupa elődöntőjében az argentin San Lorenzót – Ferenc pápa kedvenc csapatát – búcsúztatta a Chapecoense.A klub egyik legismertebb játékosa a német–brazil Paulo Rink volt, aki később, 1997 és 2002 között a Bayer Leverkusenben játszott, 13-szor pedig pályára lépett a német válogatottban is. (MTI)

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »