Négyből három vádat ejtettek a WikiLeaks alapítója ellen

Négyből három vádat ejtettek a WikiLeaks alapítója ellen

Az illetékes svéd ügyészség bejelentette csütörtökön, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója elleni négy szexuális tárgyú gyanúsítás közül három esetében lezárta a nyomozást a határidő lejárta miatt. A legsúlyosabb gyanúsítással, a nemi erőszakkal kapcsolatban azonban folytatódik a nyomozás.

Az első három vád esetében az ügyészség az arra fennálló határidőn belül nem tudta kihallgatni Julian Assange-t, márpedig a svéd törvények értelmében ez szükséges a vádemeléshez.

Már csak egy nő vádjai maradtak

Az ausztrál állampolgárságú aktivistát két nő vádolja azzal, hogy szexuális jellegű bűncselekményeket követett el ellene. Az egyik nő kétrendbeli szexuális zaklatással és egyrendbeli törvényellenes kényszerítéssel vádolja a férfit, a másik nő pedig nemi erőszakkal. Az első nő három vádja közül kettő – egy molesztálás és a kényszerítés – esetében csütörtökön megszűnt a lehetőség arra, hogy a svéd ügyészség tovább nyomozzon, és vádat emeljen, mert mindeddig nem tudta kihallgatni az Ecuador londoni nagykövetségére menekült és 2012 óta ott tartózkodó Assange-t. A nő harmadik vádja esetében ez a határidő augusztus 18-án jár le, de az ügyészség ebben az ügyben is lezártnak nyilvánította a nyomozást.

Hírdetés

A másik nő nemi erőszakról szóló vádja esetében a nyomozás lehetősége azonban még öt évig fennáll – miután egy súlyosabb bűncselekményről van szó –, és a svéd ügyészség fenntartja a szándékát, hogy ebben az ügyben kihallgassa a gyanúsítottat.

Még nem hallgatták ki

A svéd ügyészség több évig elutasította, márciusban viszont felajánlotta, hogy jobb megoldás híján Ecuador londoni nagykövetségén kérdezné ki Assange-t. Az aktivista elfogadta az általa már régóta szorgalmazott javaslatot.

A The Guardian című brit lap értesülése szerint a WikiLeaks alapítójának kikérdezése június 17-én kezdődött volna, de a svéd és az ecuadori hatóságoknak a folyamat lassúsága miatti kölcsönös vádaskodásából fakadóan mind a mai napig nem került rá sor. A lap legfrissebb hírei szerint Svédország egy hete újra felvetette a tárgyalások lehetőségét, amelyet Ecuador hétfőn elfogadott. Megállapodás mindazonáltal egy ideig még biztosan nem születik az újság által megszólaltatott források szerint.

A WikiLeaks alapítója elismeri, hogy mindkét nővel volt kapcsolata, a terhére rótt bűncselekményeket viszont tagadja. A férfi attól tart, hogy Svédországnak való kiadatása egyben azt jelentené, hogy az ottani hatóságok átadják az Egyesült Államoknak, ahol felelősségre akarják vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »