Négy évig nyomoztak egy helyettes államtitkár korrupciós ügyében – a Mi Hazánk jelentette fel

Nyomozást rendelt el a BRFK egy helyettes egészségügyi államtitkár korrupciós ügyében Novák Előd 2020-as feljelentése alapján, ugyanis, mint azt a Mi Hazánk alelnöke és akkori újbudai önkormányzati képviselője közérdekű adatigényléssel feltárta, számtalan jogcímen hivatalos fizetésének több mint négyszeresét, 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt Kóti Tamás az újbudai önkormányzat egyik előző, tehát fideszes cégvezetőjeként, és a prémiumokkal való visszaélés folytatódott a szivárványkoalíció vezetése alatt is még több, immár tucatnyi cégnél.

A ciklusokon átívelő hűtlen kezelés miatt Novák Előd által 2020 decemberében tett feljelentés és bejelentés ellenére felfelé buktatták a korrupt intézményvezetőt, Kóti Tamás 2021. január 1-től pikáns módon épp az egészségügyi gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár lett. Ez ellen hiába tiltakozott a Mi Hazánk politikusa, de utána a feljelentése alapján kihallgatásra hívta Novákot a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés elleni Főosztálya (azóta a kormányzat számára kellemetlen „Korrupciós” szót törölték a nevükből), elrendelték a nyomozást, s a védhetetlen helyzetben február végén máris leváltották a helyettes államtitkári pozíciójáról. De az elszámoltatása a mai napig sem történt meg, azt pedig szorgalmazza a Mi Hazánk minden közpénztolvaj esetében, Simicska Lajostól Mészáros Lőrincig, bármely pártnak fizetnek is védelmi pénzt.

Szerte az országban sajnos sokszor gyakorlat, hogy az önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságoknál az átláthatósággal szemben a látszólagos munkabér akár többszörösét fizetik ki különböző jogcímeken. Novák Előd a Mi Hazánk helyi képviselőjeként közérdekű adatigényléssel fordult az újbudai önkormányzati cégekhez, és több száz oldalnyi felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet is tanulmányozva több százmillió forintnyi olyan prémium kifizetését tárta fel, melyek valójában alapfeladataik voltak a cégvezetőknek.

Hírdetés

Pl. az önkormányzat épületét üzemeltető cégnél néhány helyiség kifestéséért járt milliós prémium. Az egyik új vállalatvezető a 2019-es választás utáni hatalomátvételük után képes volt azt előterjeszteni prémiumfeladatként már arra a „nulladik” évére is a december 1-jétől hatályos megbízása után, hogy a cégvezetés átvétele, ez volna egy prémiumot érő „pluszfeladat”. Vagy említhetjük pl. az előző, Fidesz-érából a közpénzből fizetett Las Vegas-i útjairól elhíresült informatikai cégvezetőt (a helyi Habony Árpádot, aki az efféle utazásokra 25 millió forintot költött közpénzből), az ő milliós prémiummal díjazott feladatcélkitűzése az volt, hogy vegyen magának egy új céges autót.

Közérdekű adatigényléssel feltárta Novák Előd, hogy a legnépesebb kerület rendelőintézetének előző, tehát Fidesz-ciklusbeli vezetője, Kóti Tamás 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt 2019-ben, holott munkabére elvileg csak 750 ezer forint volt, de ennek végül több mint négyszeresét fizették ki neki átláthatatlanul. Prémium, természetbeni juttatás, SZÉP-kártya, iskolakezdési támogatás jogcímen, és végkielégítésként, mely ellen csak Novák tiltakozott a képviselőtestületben, az összes többi párt megszavazta, pedig választási ciklusra szóló, határozott idejű megbízásnál nem járna végkielégítés. A cégvezető képes volt önmaga főnökeként szabadságmegváltásként is több milliót felvenni egy év alatt, pedig valójában sokat hiányozhatott, álláshalmozó volt: a szakrendelő főigazgatója a fizetése mellé önmagával „projektvezetésre” is szerződött 5 évre úgy, hogy a pofátlan szerződés későbbi felmondása esetén is ki kell fizetni a több mint tízmilliós megbízási díjat.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya az ügy elfektetése, közel 4 évi „nyomozás” után „bűncselekmény hiányában” most megszüntette a büntetőeljárást.

A rendőrségi indokolás szerint mivel egyhangú testületi döntésekkel fogadták el a sokmilliós prémiumok kifizetését, az onnantól jogszerű, akármekkora összeg akármilyen alapfeladatért is. Az Orbán-kormány eltörölte a nyomozás megtagadása vagy megszüntetése elleni fellebbezési lehetőséget a feljelentők esetében, de a vagyoni érdekelt önkormányzat az ügyészséghez fordulhat jogorvoslati kérelemmel, amit a Mi Hazánk elvár Újbuda DK-s vezetésétől, melynek más ügyekben tett feljelentéseit ugyanúgy elutasították.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »