Negatív példa Magyarország a németeknél kibontakozó kultúrharc kapcsán

Negatív példa Magyarország a németeknél kibontakozó kultúrharc kapcsán

A német művészeti világban ideológiai vonalak mentén kibontakozó kulturális harccal kapcsolatban tett utalást Magyarországra pénteken a Financial Times című brit üzleti napilap.

A cikkíró Guy Chazan szerint a német művészek jelentős része arra hívja fel a figyelmet, hogy a már két világháborút is okozó nacionalista ideológia újra erősödőben van Németországban, és nagyban befolyásolja a társadalom alapját jelentő kultúrát. A szerző, Shermin Langhoffot, a berlini Maxim Gorki Színház művészeti vezetőjét idézi, akinek véleménye szerint a német kulturális elit attól tart, hogy országuk is olyan útra térhet, mint Magyarország, ahol a jobboldali nacionalisták egyre inkább meghatározzák a kulturális élet napirendjét.

A cikk szerint Langhoff, egyike annak a több mint száz német művésznek és értelmiséginek, akik nemrégiben írták alá az úgynevezett Brüsszeli Nyilatkozatot. Azt a petíciót, amely a kulturális életet és a művészi szabadságot fenyegető ideológiai erőfeszítést bírálja. Az aláírók ebben felsorolták a művészet szabadságát zavaró fejleményeket Ausztriában, Lengyelországban és Magyarországon, minden olyan országban, ahol jobboldali pártok kerültek hatalomra. Külön kiemelték “a hatalmas befolyású és bőkezűen finanszírozott” Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), amelynek tagjait az “állam iránt kifejezett ideológiai hűségük” alapján választották ki – írta Chazan.

Hírdetés

“Csak az, ami elfogadható, az részesül állami támogatásban.” (.) “Hisszük, hogy a kormányoknak kell a kultúrát szolgálniuk, és nem fordítva” – idézte a petíció szövegét a cikk szerzője.

MTI

The post Negatív példa Magyarország a németeknél kibontakozó kultúrharc kapcsán appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »