Ne nyúljanak a hátrahagyott tárgyakhoz, ruhákhoz!

Ne nyúljanak a hátrahagyott tárgyakhoz, ruhákhoz!

Az elmúlt napok rendőri tevékenységeinek köszönhetően némileg csökkent a migránsok száma Csongrád megyében. A rendőrség a mai naptól kezdve megerősített lovas rendőri szolgálatot is bevezetett, mely a migránsok felkutatásában és a lakosság biztonságérzetének növelésében is fontos szerepet kap. A Csongrád Megyei Kormányhivatal arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy ugyan jelenleg nincs járványveszély, a menekültek által hátrahagyott veszélyes hulladéknak minősülő ruhákat azonban ne szedjék össze, azok elszállításáról speciális takarítócégek gondoskodnak majd.

A Készenléti Rendőrség lovas rendőrei járőröznek a Tisza árterében, ott, ahol néhány napja mintegy 800 migráns fogtak el a rendőrök. Három járőrpár teljesít szolgálatot Szeged belváros és a szerb határ között, illetve Szeged Gyálarét városrészében és a Homokhátságon, a mórahalmi tanyavilágban.

– A feladatuk kettős, egyrészt az illegális bevándorlással kapcsolatos rendőri feladatok ellátása, másrészt az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének az erősítése. Az illegális bevándorlással érintett területeken a rendőrség folyamatos rendőri jelenlétet biztosít. Ennek az egyik formája a lovas járőrözés, hiszen a kollégák olyan helyekre is el tudnak jutni, ahová a rendőrök szolgálati gépkocsikkal, vagy pedig gyalogosan csak nehezebben tudnának eljutni – tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A Csongrád Megyei Közgyűlés sátrakkal és ágyakkal segíti a hatóságok munkáját.

– A műszaki határzár az illegális migráció kezelésének a kontrolljára vagy megállítására szolgál. A biztosított határátkelőhelyeken mindenki, aki érvényes papírokkal, okmányokkal rendelkezik és menekültstátuszt kér, ebben a rendszerben kezelhető, és ezt a folyamatot kell megteremtenünk – mondja Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke.

Ne szedjék össze

A migránsok óriási mennyiségű szemetet hagynak maguk után, ezek elszállítását speciális takarítócégek kezdték meg. A Csongrád megyei kormánymegbízott arra figyelmeztet, hogy a lakosság ne nyúljon a migránsok által hátrahagyott tárgyakhoz, ruhaneműkhöz, mert azok veszélyes hulladéknak minősülnek és népegészségügyi kockázatot jelenthetnek.

– Az teljesen egyértelmű, hogy azon országokban, ahonnan ezek az illegális migránsok érkeznek, a közegészségügyi állapotok jóval az európai sztenderdek alatt állnak, mindenféle olyan esetleges fertőzésveszély fennállhat, amit maximálisan el kell kerülnünk. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint nincsen helye semmiféle járványügyi intézkedésnek, erről szó sincs. Egyszerűen csak megelőző jelleggel szerettük volna felhívni mindenkinek a figyelmét – nyilatkozta Juhász Tünde kormánymegbízott.

Hírdetés

Csütörtökön több mint 800 határsértőt, köztük 85 gyermeket tartóztattak fel a rendőrök Csongrád megye déli részén. Az országban tiltott határátlépés miatt összesen 1090 embert fogtak el.

Kiakadtak a menekültek az ujjlenyomat és a fénykép miatt
Adataik rögzítése miatt tiltakoztak az illegális migránsok csütörtökön Röszkén, a határsértők ideiglenes szálláshelyén. Bővebben >>>

Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »