Ne lepődjön meg, ha csúszik a szelektív kukák elszállítása

Egyre nagyobb problémát jelent Budapesten a szelektív hulladékgyűjtő kukák időben való elszállítása. Az ezért felelős cég nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, a munkaerőhiány ugyanis ebben az ágazatban is égetővé vált.

Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb probléma a fővárosban, hogy a lakók hiába tolják ki házuk elé a szelektív hulladékgyűjtő kukákat, azokat az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai mégsem szállítják el a szokott időben. Sokan a problémát tapasztalva telefonon próbálja értesíteni a céget a problémáról, többeknek ugyanakkor fogalma sincs, hogy mi lehet a késlekedés oka, mint ahogyan azzal sincs tisztában, hogy mit tehetne az adott helyzetben.

Csupán azt látja, hogy a kuka napokig áll az utcán, a szemét pedig egyre csak gyűlik mellette.

Utóbbinak viszont nem szabadna így lennie, mivel ahogyan az az FKF weboldalán olvasható: a cég a szelektíven gyűjtött hulladékot csak a ház elé kiállított tartályból üríti, a mellé rakott zsákból és egyéb tárolóeszközből semmilyen formában nem szállítja el. Kivétel ez alól a lapra hajtogatott összekötözött karton csomagolóanyag.

Az FKF-nél egyébként látszólag beálltak a tűzoltásra, így honlapjukon folyamatosan feltüntetik azokat a kerületeket, ahol a szelektíven gyűjtött szemetet csak késve szállítják el. Eszerint a legutóbbi helyszínek az I., II., III., X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XI. kerületek voltak. Rövid felhívásukban arra is felhívták a figyelmet, hogy a problémát megoldják, így az érintett kerületek egyes részeiről késve ugyan, de mindenképpen elszállítják a hulladékot.

Hírdetés

A Világgazdaság megkereste az ügyben a céget hogy megtudjuk, mi lehet az egyre többször felmerülő probléma oka. Az FKF válaszában kifejtette, a munkaerőpiaci helyzet a cégre is komoly hatással van, ami miatt több más munkakör mellett hulladékrakodásra is folyamatosan keresik a jelentkezőket.

A cég leszögezte továbbá: tisztában vannak a hiány házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre gyakorolt hatásával, aminek eredményeként az időbeni csúszások előfordulhatnak. A lemaradásokat ugyanakkor a vállalat másnap, illetve hétvégi munkavégzés elrendelésével folyamatosan igyekszik pótolni.

Lapunk szerette volna megtudni azt is, hogy az elmúlt időszakban az FKF milyen lépéseket tett, hogy munkaerő gondjait felszámolja, valamint arra is rákérdeztünk, hogy mivel tudják magukhoz csábítani a potenciális munkavállalókat. Ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy különböző módokon (elektronikus és nyomtatott médiában) folyamatosan hirdetik az üres pozíciókat, és rendszeresen részt vesznek a munkaügyi központok és más szervezetek által meghirdetett állásbörzéken.

A lehetőségekhez képest ráadásul vonzó a cégnél dolgozni, miután a hulladékrakodói munkakörben dolgozó munkavállalók havi átlagkeresete túlmunkával együtt elérheti a bruttó 300 ezer forintot, amin felül a társaságnál cafetéria juttatásban is részesülnek a munkavállalók.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »