Ne hagyjuk, hogy Európa bevörösödjön

Ne hagyjuk, hogy Európa bevörösödjön

Nagyon érdekes hírt olvastam a napokban egy amerikai jobboldali konzervatív napilapban. A floridai republikánus párti kormányzó olyan törvényjavaslatot írt alá, amelynek alapján kötelező lesz beilleszteni a floridai állami középiskolák tananyagába a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Azt hiszem, hogy ez követendő példa lehetne Európa nyugati felében is.

Merthogy a kommunizmust megtapasztalt kelet-európai államok többségében van ilyen emléknap. Az új törvény az aláírást követően azonnal hatályba is lépett az amerikai tagállamban. Ron DeSantis, Florida kormányzója kihangsúlyozta, ezzel az a célja, hogy a gyerekek ismerkedjenek meg a kommunizmus veszélyével, s azzal, hogy hány millió emberáldozatot követelt a vörös rezsim világszerte. 

A kommunizmust, és annak bűneit Európa szerencsétlenebbik felén ismerik: szibériai munkatáborok, málenkij robot, ártatlanul kivégzett emberek, a másként gondolkodók, az egyház és a vallásos emberek üldözése, hiánygazdaság, utazási tilalom.

Mementónak ott áll Dévényben az emlékmű, hogy soha ne felejtsük el azokat az embereket, akik a szabad világba vágyakozva megpróbáltak átjutni a drótkerítésen, de a határőrök lelőtték őket. Vagy a kutyák szaggatták szét őket, mint Hartmut Tautz 18 éves NDK-ból származó fiatalembert, aki Ligetfalunál akart Ausztriába szökni, de életével fizetett vakmerőségéért. Mindez 1986 nyarán történt, amikor már a világ úgy tudta, hogy a kommunista rendszer haldoklik. Igen, akkorra már veszített az erejéből, de kegyetlenségéből cseppet sem. A gazdaságban és az emberek lelkében okozott mérhetetlen károkról ne is beszéljünk. 

Hírdetés

Az újonnan elfogadott floridai törvény értelmében a világban működő kommunista rezsimeket és vezetőiket próbálják bemutatni a középiskolásoknak. Ron DeSantis floridai kormányzó szerint ez azért fontos, mert manapság mintha megkopott volna az emlékezet, igaz, a nyugati társadalmakban nem is volt minek megkopnia. Nem volt testközelből megélt tapasztalat, de azért taníthatták volna legalább az állami középiskolákban. Mert, ha azt teszik, akkor most nem lenne a nyugati egyetemeken olyan népszerű a marxizmus, illetve a neomarxizmus. Adja magát a kérdés, vajon Európában is szükség lenne ilyen hasonló törvényre?

A kelet-közép-európaiaknak volt alkalmuk megtapasztalni a kommunizmus szörnyűségeit. Éppen ezért, mintha ebben a térségben immunisabbak lennének az emberek a diktatúrára, a cenzúrára, és a véleményszabadság elfojtására. Európa nyugatabbik feléről ez már sajnos nem mondható el. A kényelem, a jólét – amelyért egyébként nagyon keményen megdolgoztak –, továbbá a megtapasztalás hiánya legyengítette az immunrendszerüket.

A hidegháborús időkben is voltak Nyugat-Európában baloldali gondolkodók, akik a kommunizmusra pozitív ideológiaként tekintettek. Vajon ők nem tudták, hogy mi történik a vasfüggöny túloldalán? Nem hallottak azokról a forradalmakról, amelyeket aztán véres kézzel tiport el a rendszer? Ők az örökös idealisták, a mai neomarxisták, akik azt hitték és hiszik ma is, hogy az egyenlőség egyenlő a békével és szabadsággal. 

Azóta eltelt már jó néhány év, és aggasztó, de egyúttal riasztó is, hogy Nyugat-Európában vannak olyan középiskolák és egyetemek, ahol pozitív előjellel tanítják a kommunista ideológiát. Még ennél is borzasztóbb, ha vezető európai politikus Marx-szobrot koszorúz, horribile dictu nem is egy szociáldemokrata, hanem a néppárti EB-elnök, Jean-Claude Juncker tette 2018-ban. 

Ezek a példák is igazolják azt, hogy Európára, de főleg Nyugat-Európára is ráférne egy hasonló törvényjavaslat, mert különben Európa bevörösödik, és a következő generációt a Lenin-fiúk képviselik majd. Florida az élő példa arra, hogy van remény!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »