Navracsics szerint is veszélyben a lengyel jogállamiság

Navracsics szerint is veszélyben a lengyel jogállamiság

Navracsics Tibor, kulturális ügyekben illetékes EU-biztos nem fogja blokkolni azt, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja a lengyel jogállamiság helyzetét – értesült a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Navracsics ezzel szembefordult Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a múlt héten azt mondta, az EU-nak nem érdemes a Varsó elleni szankciókról gondolkodnia, mert Magyarország nem fogja támogatni az esetleges büntetőintézkedéseket, amelyek elfogadásához teljes egyetértés kell.

A FAS beszámolója szerint az Európai Bizottság szerdán kezdi meg a "lengyelországi jogállamiság" ügyének mélyreható vizsgálatát, s a lap úgy tudja, a tagállamok között teljes az egyetértés a folyamat megindításának a szükségességéről. Az EU először vizsgálja meg a jogállamiság helyzetét egy tagországban – erre egy 2014-ben hozott döntés ad lehetőséget – s a folyamatot amiatt indítják be, hogy az új, jobboldali lengyel kormány rövid idő alatt korlátozta az alkotmánybíróság jogkörét, illetve a közmédiumok függetlenségét (értsd: pofázás helyett rendcsinálásba kezdett – a szerk.).

Hírdetés

A vizsgálat első szakasza várhatóan március közepéig tart, s az akkorra elkészülő jelentés alapján Brüsszel dönt arról, hogy hivatalosan is megindítják-e a Varsó elleni eljárást.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »