Navracsics döntése besározza a lengyel-magyar barátságot

Navracsics döntése besározza a lengyel-magyar barátságot

Azzal, hogy Navracsics Tibor uniós biztos támogatja Brüsszel eljárását Lengyelországgal szemben, nemcsak magára és a kormányra, de egész Magyarországra is szégyent hoz – véli Mirkcóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Az Európai Bizottság magyar tagja a testületben megszavazta a lengyel alkotmányosság brüsszeli „átvizsgálásáról” szóló határozatot.

A Jobbik szerint az Orbán-kormány egykori minisztere ezzel feladja eddig képviselt álláspontját,

„saját országának és térségünknek érdekeit„.

Navracsics egyébként 2012-ben, amikor Varsóban még az ízléséhez nyilván közelebb álló jobboldali liberális Polgári Platform volt kormányon, egy veszprémi kiállítás megnyitóján az „örökkévaló lengyel-magyar barátságról” szónokolt.

Mirkóczki rámutat: a helyzetet súlyosbítja, hogy a maygar uniós biztos éppen akkor fordít hátat a lengyeleknek,  amikor a két nép és a V4-ek országai egy „teljesen dilettáns Európai Unióval szemben és helyett, a kontinens maradék immunrendszerét felmutatva próbálják védeni kontinensünket egy soha nem látott bevándorlási hullámmal” szemben.

A lengyel alkotmányos berendezkedés vagy annak átalakítása

kizárólag Lengyelországra, a lengyel népre és a lengyel belpolitikára tartozik, 

Hírdetés

ahhoz sem Brüsszelnek, sem Magyarországnak, de még Navracsics Tibornak sincs semmi köze – szögezi le a szóvivő. A Jobbik szerint minden magyar politikusnak, „függetlenül attól, hogy Budapesten vagy Brüsszelben dolgozik” tiszteletben kell tartania a tagállamok döntéseit, és

„kiemelt feladatuk” a szuverén nemzetállamok megerősítésének elősegítése.

Ezek nélkül ugyanis erős Európa sem létezhet – írja a képviselő.

A Jobbik arra kéri Orbán Viktor kormányfőt, hogy haladéktalanul egyeztessen egykori miniszterével, ne hagyja, hogy Navracsics Tibor

„besározza a magyar–lengyel kapcsolatokat,

és ily módon ártson a két nép eddig is páratlan, a történelem viharait már sokszor túlélt együttműködésének” – zárul a politikus közleménye, aki egyébként az Országgyűlés magyar–lengyel baráti tagozatának alelnöki tisztségét is betölti.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »