Navracsics: Csak 2-3 ezer EU-s projekttel van nálunk probléma, de ez is túlzás

Navracsics: Csak 2-3 ezer EU-s projekttel van nálunk probléma, de ez is túlzás

A parlament Gazdasági bizottsága hallgatta meg kedden Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter éves beszámolóját. A tárcavezetőt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője kérdezte arról, hogy "nem kellene-e szigorúbban büntetni azokat, akik bizonyíthatóan visszaélnek az uniós pénzek felhasználásával és saját gyarapodásukra használják azokat." Navracsics erre azt válaszolta, a jogszabályt lehet szigorítani, de már most is létezik költségvetési csalás bűntette; emellett kiemelte, hogy

több mint ötvenezer uniós projekt zajlott le minden gond nélkül, mégis a sajtó és az emberi kíváncsiság azzal a két-háromezer uniós támogatást felhasználó beruházással foglalkozik, ahol probléma tapasztalható.

A miniszter hozzátette, hogy véleménye szerint még ez is túlzó szám, valójában ennyi problémás ügy sincsen.

Az N1TV kérdésére, miszerint nem lesz-e újabb lombkorona nélküli lombkoronasétány, ha jönnek majd az uniós pénzek, a miniszter nem adott konkrét választ. A tárcavezető ehelyett azt fejtegette, hogy több mint ötvenezer sikeres projekt volt és mindössze 4-5 esetében állapítottak meg csalást. Az uniós források ellenőrzésének szigorítására vonatkozó kérdésre az alábbiakat válaszolta a tárcavezető:

Hírdetés

"Hát az ellenőrzésnél buknak ki a ezek dolgok, ezért tudnak Önök ezzel dolgozni. Egyébként ha jól tudom, nem a mi hozzánk tartozó uniós forrásból épült a lombkoronasétány, hanem vidékfejlesztésre szánt pénzből – jelentette ki Navracsics Tibor.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint csak a szigorúbb büntetési tételekkel lehetne gátat vetni az uniós források kormány általi ellopásának.

(Címlapkép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »