NAV-ellenőrzés: bevezetik az adótraffipaxot

NAV-ellenőrzés: bevezetik az adótraffipaxot

Rendszeresen nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előre meghatározott ellenőrzési helyszíneket – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője. Tállai András hozzátette: a hivatal honlapján az úgynevezett adótraffipax jelzi ezentúl, hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre, megyéről megyére követhető lesz, hogy hol jelennek meg biztosan az adóellenőrök.

Hírdetés

A NAV vezetője szerint az ellenőrzések beharangozásával az adóhatóság támogatja és ezáltal ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Az előre közzétett információknak – a NAV korábbi tapasztalatai alapján – megelőző hatásuk lesz, hiszen a korábban előre jelzett akciókban minimálisra csökkent a szabálytalanságon ért vállalkozások száma. Az adótraffipax viszont nem zárja ki azt, hogy a megjelölt helyszíneken kívül is ellenőrizzenek a NAV munkatársai – hangsúlyozta Tállai András.

Angyal József okleveles adószakértő szerint ugyanakkor az adótraffipax bevezetése annak a következménye, hogy hatalmas munkaerőhiánnyal küzd a hivatal, s főként adórevizorok hiányoznak az állományból. Arról már korábban beszámolt lapunk, hogy tavaly döbbenetes mértékben csökkent a NAV létszáma. Az év végére a közel 22 500 fős állomány 19 500 főre apadt, vagyis csaknem háromezren távoztak. Az adószakértő szerint ezért van szükség a „kreatív adóbeszedési technikákra” ahogyan Tállai András fogalmazott korábban. Hozzátette, a fenyegetettség mindig többletbevételt jelent. Angyal ugyanakkor aggályosnak találja az intézkedést, ugyanis – mint mondta – az adóbeszedésnek komoly szabályai vannak, amit be kell tartani.

Az adószakértő szavait támasztja alá az is, hogy tavaly több tízezerrel csökkent a vizsgálatok száma, méghozzá a kisebb állományi létszám miatt. Ennek következtében csaknem 140 milliárd forinttal kevesebb adókülönbözetet tárt fel a hivatal, mint egy évvel korábban. A revizorok 488 milliárd forint eltitkolt adót tártak fel 2016-ban, míg egy évvel korábban ez az összeg 625 milliárd forint volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »