NATO-s katonai bizottsági elnök: „egész Oroszország szenved a gazdasági szankciók és az elszigeteltség hatásától”

Észak-Korea felgyorsíthatja az ukrajnai háborúba szánt tüzérségi lőszerek szállítását Moszkvának, de ez nem jelentene nagy változást a háborúban – jelentette ki szombaton Norvégiában egy NATO-tanácskozásra érkezve az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.

Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a vele utazó újságíróknak úgy nyilatkozott: a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti minapi találkozó következményeként Észak-Korea feltehetően 152 milliméteres szovjet gyártmányú lövedékeket szállít majd Moszkvának, de ez szerinte nem hoz fordulatot a háborúban. "Kétlem, hogy döntő jelentőségű lenne" – fogalmazott.

Mark Milley és a többi NATO-tagország vezérkari főnöke az Oslo északi peremén fekvő Holmenkollen síközpontban tanácskozik a hétvégén, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó támogatást és más regionális védelmi kérdéseket.

A holland Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke a találkozó kezdetén kijelentette: a történelem megmutatja, hogy Ukrajna a modern hadviselésre tért át, és minden nappal előrébb halad. A tengernagy szerint az orosz erők "egyre több és több területet veszítenek, és egész Oroszország szenved a gazdasági szankciók és az elszigeteltség hatásától".

Hírdetés

Milley tábornok közölte: Ukrajnának további fegyverekre és felszerelésekre van szüksége, és a szövetséges és partnerországok Oslóban azt vitatják meg, hogyan tudják ezt az igényt kielégíteni.

Ez a kérdés lesz a középpontban a jövő héten Washingtonban is, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a Fehér Házban és az amerikai kongresszusban, New Yorkban pedig részt veszt az ENSZ-közgyűlés ülésszakának csúcsszintű általános vitájában.

A szombati tanácskozás utáni sajtótájékoztatón a vendéglátó Norvégia hadseregének vezérkari főnöke, Eirik Kristoffersen tábornok közölte: Norvégia közelében, az Északi-sarkvidéken állomásozó orosz erők létszáma 20 százalékkal csökkent az ukrajnai háborút megelőző időszakhoz képest.

Kristoffersen tábornok kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök "nagyon jól" tudja, hogy a NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára. Ellenkező esetben nem irányította volna át a katonákat az ukrajnai háborúba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »