NATO gépe sértette Irán légterét – Leszállították

NATO gépe sértette Irán légterét – Leszállították

Az iráni légtérvédelem parancsnoka hétfőn figyelmeztette az észak-atlanti szövetséget, hogy ne próbálkozzon az ország légterének újbóli sértésével. A légtérvédelem ugyanis újból a NATO egy gépét azonosította a határ közelében.

“Jeleztük a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet felé, hogy bizonyos repülőgépek, közte a NATO katonai gépei nem léphetnek be az Iráni Iszlám Köztársaság légterébe”. Farzad Ezmajeli dandártábornok, a Hatam ol-Anbia iráni légvédelmi bázis parancsnoka a FARS hírügynökségnek nyilatkozva visszautalt egy korábbi esetre, amikor szeptemberben az ISAF – a NATO-vezetésű afganisztáni misszió – egy gépét leszállásra kényszerítették, miután légtérsértés követett el. Ezmajeli korábbi nyilatkozata szerint decemberben az ISAF gépe az iráni légtérbe lépve civil járatként azonosította magát. A gépet a földre kényszerítették, és egy 108 fős NATO katonai személyzetet vettek őrizetbe, miután az állítólagos civil járatot leszállították a Bandar Abbasz repülőtérre.

Hírdetés

Washington tagadta, hogy a leszállás kényszerített lett volna. Az amerikaiak szerint az Egyesült Arab Emírségek egy amerikai katonai személyzetet szállító gépe technikai problémák miatt szállt le a Bandar Abbasz repülőtéren, majd folytatta útját Dubai felé.

Ezmajeli újabb nyilatkozatában megismételte, hogy minden idegen járművet, ami légtérsértést követ el, leszállásra kényszerítenek.

hidfo.net.ru


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »