Nasrallah: Minden Libanont célzó izraeli támadás határozott választ von maga után

Nasrallah: Minden Libanont célzó izraeli támadás határozott választ von maga után

A Hezbollah  libanoni szervezet vezetője, Hassan Nasrallah szombaton figyelmeztette Izraelt, hogy minden Libanont célzó támadás “határozott és biztos választ” von maga után.

A libanoni tévében sugárzott beszédében az ellenállási szervezet vezetője azt mondta, hogy bár Izrael “nagy hadsereggel, fejlett légierővel és nukleáris fegyverekkel rendelkezik, nem tud megbirkózni a Hezbollah tulajdonában lévő rakéta mennyiséggel.”

Nasrallah kijelentését megelőző jelentések azt állították, hogy Izrael figyelmeztette a libanoni kormányt, hogy ha nem lép fel a Hezbollah rakétagyáraival szemben, Izrael katonai akciót hajthat végre.

Izrael szerint a  Hezbollah bejruti precíziós rakétaátalakító telephelyeinek és gyárainak építése jelenleg is zajlik amihez Irán nyúlt támogatást.  Erről Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök beszélt az ENSZben.

Nasrallah szerint a síita szervezet tulajdonában lévő nagyméretű rakétarzenál a fő elrettentő ok, ami megakadályozza az izraeli támadásokat. Azt is hangsúlyozta, hogy szervezete kulcsfontosságú az elrettentés fenntartásában.

Hírdetés

A szíriai fronttal kapcsolatban megjegyezte, hogy “a szír hadsereg és az ország vezetése nélkül, Netanyahut láthatnánk Damaszkuszban.”

Végezetül elítélte az Izrael és az Öböl-államok közötti kapcsolatok látszólagos javulását.

Izrael és Szaúd-Arábia között nincs diplomácia kapcsolat, és a királyság nem ismeri el a zsidó államot. Izrael az elmúlt években utalt rá, hogy titkos kapcsolatot ápol Szaúd-Arábiával az Irán elleni küzdelem részeként. A titkos kapcsolatokról szóló pletykákat a szaúdi tisztviselők határozottan tagadták. Egy szaúdi tábornok azonban 2016-ban Jeruzsálembe látogatott, ahol izraeli törvényhozókkal találkozott, és más szaúdi tisztviselők is több alkalommal találkoztak nyilvánosan izraeli tisztviselőkkel; Szaúd-Arábia márciusban lehetővé tette az Air India számára, hogy légterén keresztül Tel Avivba repülhessen.

Netanjahu és Jiszráel Katz hírszerzési és közlekedési miniszter nemrég Ománba, míg múlt hónapban a kulturális miniszter majd a kommunikációs miniszter az Egyesült Arab Emírségekbe látogatott. Izrael és Katar állítólag közeli kapcsolatban állnak az utóbbi időben, mivel utóbbi központi szerepet tölt be a Gázai övezetben dúló feszültségek enyhítésében.

Újkelet.live nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »