Nasrallah: Irak népe ne fűzzön nagy reményeket az USA segítségéhez

A libanoni ellenállás főtitkára Hassan Nasrallah szerint a régió erőszak sújtotta nemzeteinek nem szabad nagy reményeket fűzni az USA szárazföldi csapatainak segítségéhez, a terroristák legyőzésében.

Az iraki nép győzelmét szeretnénk látni a terrorral szemben.

„Támogatjuk őket és buzdítjuk őket, hogy ne bízzanak az USA vagy bármely nyugati ország segítségében. Irak népének van elég bátorsága, hogy legyőzze az Iszlám Államot,”- mondta Nasrallah szombaton az Ashura gyászceremónián Bejrútban.

Szeptember 22 óta az USA és szövetségesei légicsapásokkal támadnak Szíriában az Iszlám Állam ellen Damaszkusz vagy éppen az ENSZ engedélye nélkül. A légi támadások egy az USA által vezetett koalíció hadjáratának kiterjesztése az Irakban tevékenykedő terrorista csoport ellen.

Mindazonáltal ezek az Iszlám Állam ellenes légi csapások eddig sikertelennek bizonyultak a takfirista csoport ellen, akik már a környező országokban is kiterjesztették terrorista tevékenységeiket.

Nasrallah továbbá azt is megerősítette, hogy a Hezbollah továbbra is kiáll a palesztinok és legális követeléseik ellen. Nasrallah elmondta, hogy a libanoni ellenállás nem fog harcolni a Takfirista terroristák ellen. Célzásokat is tett az ellenséges országok kísérleteire mellyel a szíriai háború Takfirista terrorszervezeteket támogatják, mondván mindezen erőfeszítések ellenére sem fogják megtörni az arab ország ellenállását és ezt az illúziót el is felejthetik.

“Az izraeli megszállás hatására alakult ellenállás erősen tartja magát az amerikai-takfiri terrorista háborúval szemben, amit a nemzeteink és vallásunk ellen folytatnak,”- tette hozzá Nasrallah.

Hírdetés

A Hezbollah vezére elítélte Szaúd-Arábia agresszióját Jemennel szemben, mint ahogyan azt is, amit az al-Szaúd és al Khalifa rezsimek illegálisan cselekszenek tiszteletben álló országok ellen.

Rijád a világ szeme láttára követ el bűncselekményeket és mészárol le civileket, mondta, hozzátéve azt is, hogy a jemeni fegyveres erők felül fognak kerekedni támadóikon és győzedelmeskedni fognak az al-Szaúd rezsim és ügynökei elleni harcban.

“Elítéljük a Jemen és ártatlan polgárai elleni támadásokat. Büszkék vagyunk a jemeni nép kitartására.”

A libanoni politikai felállásról kérdezve, Nasrallah az egységet sürgette és tartózkodásra hívott fel a vádaskodások ellen.

Elmondta, hogy szerinte az országnak a jelenlegi tárgyalások folytatására van szükség, mert ezt a folyamatot semmivel nem lehet pótolni. A különbségek félretevéséről, a beszélgetések komolyra fordítására is felkérte a politikai ellenfeleit.

Libanon ma a vezetőinkre és a pártokra van hagyva, hogy a problémákkal megküzdjenek, és bírniuk kell a történelmi felelősségével az idő eme pillanatának.

Orientalista.hu – L. Gyula


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »