NASA tudós: Könnyen lehet, hogy az ufók már itt jártak

NASA tudós: Könnyen lehet, hogy az ufók már itt jártak

A NASA-nak dolgozó Ames Research Center egy asztrofizikusa szerint a tudomány ma a modern emberi technológiához hasonló jelek után kutat, ez azonban nem szerencsés, mert a magasabb fejlettségi szintű nyomokat így nem biztos, hogy érzékeljük.

 

A NASA egyik szakértője, az asztrofizikus Silvano P. Colombano készítette azt a tanulmányt, amely az intelligens földönkívüli életformák után kutató SETI (Search for Extraterrestial Intelligence) jövőbeni munkásságával kapcsolatos ajánlásokat fogalmazza meg. A témáról a HVG számol be bővebben.

Colombano szerint a SETI tudósainak új felvetéseket is figyelembe kell venniük, ha sikerrel akarnak járni az értelmes élet utáni kutatásban. Az asztrofizikus mindezt azzal magyarázza, hogy bizonyos alapvetések, amelyeket a földönkívüli élet kapcsán sejtettünk, pontlanok, vagy akár hibásak is lehetnek.

Hírdetés

Az első ilyen, hogy a tudomány mai állása szerint az életnek szénalapúnak kell lennie, de ez Colombano szerint teljesen abszurd. Ugyanis semmi nem magyarázza, hogy az intelligens lények csakis a jelenlegi elgondolásaink alapján működő organizmusok lehetnek. A másik a fénysebeséggel történő utazás kérdése. A SETI tudósai ma úgy látják, nagyon valószínűtlen, hogy bárki vagy bármi képes lenne ilyesmire, de Colombano tanulmánya szerint ezt a felvetetést is érdemes felülvizsgálni, elvégre az ember is képes volt olyan technikai áttörésekre, amelyeket az akkortájt élők elképzelni sem tudtak.

Colombano ezért azt mondja, ha egy eleve régebb óta létező civilizáció feltételezéséből indulunk ki, nem elképzelhetetlen, hogy annak tagjai sokkal fejlettebb technológiákat is alkothattak.

A tudós a rádiójelek utáni kutatás eredményére is kitért tanulmányában. Colombano azt mondja, a SETI és az intelligens élet jeleit kereső csoportok nagy “hibája”, hogy az emberi technológiához hasonló nyomok után kutatnak. Ez pedig nem túl szerencsés: Colombano szerint a szakértők figyelmét így más dolgok elkerülhetik, amelyek valóban közelebb vihetnének minket a nagy kérdés megválaszolásához. Ráadásul hiába küldünk jeleket a világűrbe, az asztrofizikus úgy véli, eleve hibás azt feltételezni, hogy egy intelligens faj képes lehet annak megértésére.

Tanulmánya végén Colombano arról is szót ejt, hogy a földönkívüliek akár rég meg is látogathattak minket, vagy legalábbis próbáltak kapcsolatba lépni velünk. Azonban mivel túlságosan ragaszkodunk ahhoz, ami alapján a szuperintelligens faj utáni keresést végezzük, elképzelhető, hogy észre sem vettük a “hívásukat”.

HVG.HU


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »