Naponta hét rendőrautót törnek össze

Naponta hét rendőrautót törnek össze

Csaknem kilencezer rendőrségi jármű közlekedik, ebből 2606 szenvedett balesetet tavaly.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság adatai szerint tavaly összesen 2606, míg 2017-ben mintegy 2401 közúti káresemény történt a magyar utakon, amelyekben rendőrautó is érintett volt. Ebből a rendőrségi járművek vezetőinek hibájából 2018-ban összesen 860 esetben, az azt megelőző évben pedig 913-szor történt baleset. 2018-ban egy, két éve két ember veszítette életét – írja a vg.hu.

Közúti balesetnél, ha halált vagy személyi sérülést okozott, a rendőrséget azonnal értesíteni kell, egyéb esetekben viszont elegendő a baleseti bejelentőlap kitöltése. Más a helyzet, ha a balesetben rendőrségi jármű is érintett, abban az esetben mindenképpen rendőrt kell hívni. Ezekben az esetekben a baleset kimenetelétől függően szabálysértési vagy büntetőeljárás indul.

Hírdetés

Ha megállapítják, hogy a baleset okozója a rendőrség hivatásos állományú tagja, akkor a szankció kiszabása fegyelmi eljárás keretében történik. Ha az ügyben viszont büntetőeljárás indul, és felmerül a gyanú, hogy a balesetet rendőr okozta, az eljárás lefolytatása az ügyészségre hárul.

Ha a baleset érintettje a helyszíni eljárásra kötelezett szervezet állományába tartozó rendőr, úgy a helyszíni eljárást egy másik rendőrkapitányságnak kell lefolytatnia, ha a megyei rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőr érintett a balesetben, úgy pedig a megyei rendőr-főkapitányság vezetője által kijelölt valamelyik rendőrkapitányságnak kell lefolytatnia az eljárást.

Az ORFK tájékoztatása szerint összesen mintegy 8778 aktív járműve fut a magyar utakon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »