Napokkal korábban szabadult a jánossomorjai szlovák gázoló

Napokkal korábban szabadult a jánossomorjai szlovák gázoló

Egyelőre csak az egyik gázolással vádolják azt a 35 éves szlovák férfit, aki hétfőn Jánossomorján elütött egy szabályosan kerékpározó nőt. Másfél órával később Mosonmagyaróváron egy bicikliző családapával egy hasonló jármű hasonló körülmények között ütközött – a 49 éves férfi a győri kórházban az életéért küzd. A már háromszor büntetett gázoló szeptember végén szabadult a börtönből – s akinek szervezetében négyféle drogot mutatott ki a gyorsteszt – a bírósági döntés értelmében letartóztatásban marad, mert fennáll a szökés veszélye, hisz se lakóhelye, se munkahelye nincs Magyarországon. A másik baleset okozásával is megvádolhatják.

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése

során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte a szlovák férfi letartóztatását, aki kábítószer hatása alatt hétfőn hajnalban Jánossomorján halálra gázolt egy 20 éves biciklist, a munkahelyére igyekvő Viktóriát. Az ügyészség indítványa szerint a 35 éves férfi hétfő hajnali fél négy körül ütötte el a kerékpársávon szabályosan haladó 20 éves fiatal lányt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A férfi megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A baleset helyszínén maradt alkatrészdarabok és a térfigyelő kamerafelvételek alapján sikerült azonosítani a járművet, majd állampolgári bejelentés alapján fogták el Mosonmagyaróváron a zavartan viselkedő férfit. A gyorsteszt négy kábítószernek minősülő hatóanyagra jelzett pozitív értéket.

Hírdetés

A bíróság a megalapozott gyanú fennállását megállapította és a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését indokoltnak látta. Határozatának indokolása szerint a gyanúsított esetében reális annak a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárás során a magyar hatóságok számára elérhetetlenné válna, mivel a gyanúsított szlovák állampolgár, sem lakóhelye, sem munkahelye nincsen Magyarországon. Az eljárási cselekményeknél való jelenlétének biztosítása érdekében szükséges a letartóztatás elrendelése arra is figyelemmel, hogy a cselekmény elkövetését követően a helyszínt elhagyta, nem állt meg segítséget nyújtani, amely magatartása azt támasztja alá, hogy a gyanúsított szökésétől, elrejtőzésétől szabadlábra hagyása esetén tartani kell. A bíróság álláspontja szerint a letartóztatás elrendelésének törvényi feltételei közül fennáll továbbá a gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélye is, tekintettel arra, hogy korábban külföldön háromszor volt már büntetve, legutóbb 2021. szeptember 29-én szabadult Szlovákiában. Jelenleg is van folyamatban a gyanúsítottal szemben más büntetőeljárás és további gyanúsítás is várható ellene, amely miatt az sem zárható ki, hogy a jövőben is megkísérelne újabb bűncselekményt elkövetni. A döntés elsőfokon végleges, mind az ügyész, mind a gyanúsított, mind a védő tudomásul vette.

Időközben „a nyomozó hatóság látókörébe került” egy másik eljárásban vizsgált, szintén hétfőn, reggel 5 óra körüli időben történt baleset is, melynél egy hasonló típusú és színű járművel, Mosonmagyaróvár belterületén ütöttek el egy szabályosan közlekedő kerékpárost, egy 49 éves férfit, aki kislányáért indult volt feleségéhez. Az elkövető itt is megállás nélkül elhajtott a helyszínről. A dunaszigeti kötődésű férfi életéért a győri Petz-kórházban küzdenek, gerinctöréssel, fejsérüléssel és belső vérzéssel szállították oda.

Az ügyészség szerint „a később rendelkezésre álló szakértői vélemények és a további nyomozati cselekmények alapján a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények száma és minősítése változhat.”

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »