Napi MSZP-s agyrém: az EU-ra bíznák a magyar határok védelmét, a Keletiből pedig hot spotot csinálnának a menekülteknek

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a migrációs helyzet kezelésére humanitárius tranzitfolyosó, illetve uniós menedékkérő-regisztrációs központok, úgynevezett hot spotok létrehozását javasolja. Tóbiás József szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kialakult káoszért a kormány a felelős, a fenyegetései és az intézkedései "nem állították meg a menekülthullámot".

Utalva a Fidesz pártcsaládjához tartozó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber nyilatkozatára, az MSZP elnöke amellett foglalt állást: át kell adni a határvédelmet a Frontexnek, hogy ez az uniós szervezet védje meg a közös európai határt. Ez nem szuverenitás kérdése és nem ideológiai kérdés, ez minden európai érdeke – hangoztatta.

A hot spotok létrehozásával kapcsolatban emlékeztetett: egyes európai országok közölték, hogy mely országból érkező "menekülteket" fogadnak be. Szerinte ezeknek az országoknak közösen ki kell alakítaniuk egy eljárásrendet, és az unió határaihoz érkező "menekültek" dönthetnének, mely országban akarnak menedékre lelni. Hozzátette: menekültügyi eljárásokat a választott országban kell lefolytatni.

Kérdésre válaszolva a pártelnök később azt mondta: miért ne lehetne a Keleti pályaudvarnál is egy hot spot. Miért ne lehetne ezeknek az embereknek a problémáját ott megoldani? – tette fel a kérdést.

Hírdetés

Tóbiás József szerint a tranzitországoknak, például Magyarországnak meg kell teremteniük, hogy a migránsok eljussanak a választott országba. Ennek a humanitárius tranzitfolyosónak a létrehozása átlépi az európai normákat – érvelt -, ezért Magyarországnak itthon is és uniós szinten is a jogi helyzet megoldását kellene kezdeményeznie.

Megismételte a szocialisták korábbi javaslatát a menekültügyi hivatalok létszámának növelésére, az infrastruktúra biztosítására.

Beszélt arról is, hogy talán nem okoztak annyi kárt a migránsok az elmúlt nyolc hónapban, mint pénteken Budapesten huligánok.

Tóbiás József közölte, a Jobbik szombat délutáni, bevándorlásellenes tüntetése sem a megoldáskeresés felé mutat, hanem a félelemkeltés szándékával zajlik.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »