Napelemes fát ültettek a Millenárison

Napelemes fát ültettek a Millenárison

A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17.000 négyzetméter zöldfelülettel. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot – közölte Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen.

A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemekel helyeztek. Így tágas, agóra-szerű találkozóhely jött létre. A a megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát – emlékeztetett Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezője.

Budapest, 2020. augusztus 21.
A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények és egy mesterséges tó az újonnan átadott budai Széllkapu parkjában 2020. augusztus 21-én. Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg az új fővárosi zöldfelület. Összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férõhelyes mélygarázst is.
MTI/Demecs Zsolt

Hírdetés

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, melyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak – olvasható a szervezők közleményében. A kormány 2013-ban döntött, hogy az elhanyagolt 2,5 hektáros telket revitalizálja és befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019. szeptemberében készült el.

Budapest, 2020. augusztus 20.
A budai Széllkapu parkja, középen a sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények a megnyitó előtt 2020. augusztus 20-án. Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílik meg ezen a napon a budai Széllkapu beruházás, az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.
MTI/Soós Lajos

A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények az újonnan átadott budai Széllkapu parkjában 2020. augusztus 21-én. Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg az új fővárosi zöldfelület. Összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »