Napelemekkel függetlenedhetek az áramszolgáltatótól?

Ez a lehetőség pedig már adott a villamos energia esetében, ha napelemes rendszert alakítunk ki ingatlanunkon. A napelemek ugyanis bőségesen elő tudják állítani azt az energiamennyiséget, amire háztartásunknak szüksége lehet.  A következőkben beszámolunk arról, hogy milyen kockázatokat rejt magában a hálózati áramszolgáltatás, valamint arról, hogy napelemes rendszerrel mennyivel egyszerűbbé válhat az élete a tulajdonosoknak.

A SZOLGÁLTATÓKTÓL ÉS ENERGIAÁRAKTÓL VALÓ FÜGGŐSÉG HÁTRÁNYAI

Sokan nem is gondolnak bele, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva energiaszolgáltatójuknak és globálisan az energiaárak alakulásának, pedig ezek számos kockázatot rejtenek magukban.  Először is tisztában kell azzal lennünk, hogy az elektromos áramot hazánkban többnyire nukleáris úton és fosszilis energiahordozók elégetésével állítják elő az erőművek. Az energiatermeléshez szükséges energiaforrások zöme viszont import nyersanyag, nem hazánkban kerül kitermelésre. Ezzel pedig Magyarország ki van téve a világpiaci mozgásoknak, ami egy jelentős kockázatot jelent. Az energiaforrások piaci árának növekedésével hosszú távon a fogyasztók költségei is megnövekednek.

Másodszor nagyon sokakat ért már kellemetlenség villany- vagy gázszámlájuk kapcsán. Adminisztrációs hibából fakadóan előfordulhat túlszámlázás, postázási/kiküldési mulasztás, ami kellemetlenségeket okozhatnak az ügyfeleknek. Ezek tisztázása idegeskedéssel, idővel és nem mellesleg további felesleges kiadásokkal járhat. Ezektől pedig mindenki meg akarja magát kímélni, amire már létezik is egy nagyon jó megoldás: a napelemes rendszer!

Hírdetés

SÁRGA CSEKK, VAGY NAPELEM?

Ahogy a cím is rögzíti ez a legfontosabb kérdés, amit fel kell tennie mindenkinek saját magának, ha energiafelhasználásról van szó. Előző fejezetben bemutattuk, hogy milyen kockázatokat rejt magában az, ha csak hálózatról veszünk igénybe energiát, most pedig felsoroljuk azokat az előnyöket, amit egy napelemes rendszer nyújthat.

Az első és legfontosabb érv a napelemes rendszer mellett, hogy egy jól megtervezett és méretezett berendezéssel nem kell többé törődni a villanyszámlával. Ideális adottságok esetén a tetőre helyezett napelemek képesek éves szinten annyi energiát előállítani, amennyire háztartásának szüksége van. Még jobb eshetőség, ha olyan napos év van, amikor is a rendszer annyi energiát termel, amit fel sem tudunk használni. Ilyenkor fordul a kocka és napelemes rendszer állapot előtti időszakkal ellentétben nem mi fizetünk a szolgáltatónak, hanem ő nekünk a betáplált többlet energiáért. Emellett a fejlesztéssel hozzájárulunk a környezet védelméhez is, hisz működtetése nem jár emisszióval, mint a fosszilis erőműveké. A napelemes rendszer megbecsülést jelent és példamutató lehet szomszédaink körében. Ráadásul ingatlanunk értékét is növelik a napelemek. Egy napelemes rendszerrel gázfogyasztásunkat is kiválthatjuk, ha elektromos fűtésre térünk át. 

A felsorolt előnyök alapján is megállapítható, hogy nem csak az energiaszolgáltatóktól válhatunk függetlenné, hanem olyan egyéb gondoktól is, amik egyre hangsúlyosabbá válnak környezetünkben.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »