Napelem: drasztikus költségcsökkenés az energiatárolók piacán

Share 0 Post 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Alteo üzletfejlesztési igazgatója, Fekete Csaba, a Portfolio Energy Investment Forumon tartott előadásában kifejtette, hogy az akkumulátoros energiatárolók beruházási költségei egy év alatt 40%-kal csökkentek. „Nincs semmi garancia arra, hogy ez a csökkenés itt megáll, és várhatóan a napelemekhez hasonló, vagy annál is nagyobb mértékű áresés következik be” – hangsúlyozta Fekete Csaba. Az előadás során kiemelte, hogy a lítium-ionos akkumulátorok megjelenése alapvetően megváltoztatta a villamosenergia-tárolás piacát. Bár korábban a villamos energia tárolása nagy kihívást jelentett, a szivattyús-tározós erőművek révén bizonyos szinten már létezett megoldás. Azonban ezek a technológiák rendkívül költségesek voltak, és elsősorban a zsinóráram-termelés fogyasztáshoz való igazítására szolgáltak. Fekete Csaba szerint a jelenlegi lítiumos akkumulátorok térnyerésének legfőbb hajtóereje a közlekedési szektor, nem pedig az energiaipar. A technológia azonban gyorsan elérhetővé vált az energiaszektor számára is, ami új lehetőségeket nyitott meg, és más energiatárolási technológiák számára egyre nehezebb érvényesülni. Az akkumulátorok piaci lehetőségeit és a villamosenergia-rendszer stabilitásában betöltött szerepét is részletesen bemutatta. Jelenleg az FCR (Frequency Containment Reserve) piacon dominálnak az akkumulátorok, de a szabályozói változtatásoknak köszönhetően már az aFRR (Automatic Frequency Restoration Reserve) piacra is részben beléphetnek, továbbá a kereskedelmi (spot) piacokon is alkalmazhatók.

„Az akkumulátorok alapvetően a kereskedelmi problémákra nyújtanak megoldást, és a rendszerszintű szolgáltatási piacon fog árcsökkenést hozni, különösen 2026-tól, amikor jelentősen nőni fog a hazai akkumulátor-kapacitás” – fejtette ki. Hozzátette, hogy a piaci változásokkal és a kapacitásnövekedéssel párhuzamosan a napon belüli kereskedelmi lehetőségek is bővülni fognak, bár ezek kihasználása még kérdéses. Az Alteo tapasztalatai szerint Magyarországon jelenleg mintegy 50 MW akkumulátor-kapacitás működik, ami főként az FCR piacon van jelen. Azonban a piac telített, így az új belépő akkumulátorok számára egyre nagyobb kihívást jelent a verseny.

Hírdetés

Fekete Csaba beszélt a hazai szabályozási változásokról is, amelyek lehetővé tették az akkumulátorok aFRR-piaci részvételét. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az új belépők árcsökkentő hatása és a piaci bizonytalanságok miatt a befektetők számára kockázatokat hordoznak ezek a fejlesztések. Az “akku-METáR” nevű támogatási program biztosít ugyan bevételi garanciákat, de a piac továbbra is kivárhat az első telepítési hullám hatásainak ismeretében.

Az előadás végén hangsúlyozta, hogy az akkumulátoros technológiák fejlődése ugyan kedvező hatással van az energiatárolás költségeire és elérhetőségére, de fontos figyelembe venni a piaci kockázatokat és a szabályozói környezet változásait is.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »