Nanking – negyedmillió áldozat

Nanking – negyedmillió áldozat

December 13-án, hatvankilenc évvel ezelőtt kezdődött a történelem egyik legnagyobb mészárlása, amit a kínai Nankingban követtek el japán katonák. A negyedmillió áldozatot válogatott kegyetlenséggel gyilkolták meg.

A nankingi mészárlás, vagy ahogy másképp nevezik, Nanking meggyalázása a történelem egyik legnagyobb tömegmészárlása, amelyet a japán hadsereg követett el. A tömeges gyilkosságok 1937. december 13-án kezdődtek, és a következő év januárjának végéig tartottak – írja a Wikipédia.

Nem kapott választ, elszabadult a pokol

A második kínai–japán háború alatt a japán haderő – miután elfoglalta Pekinget és Sanghajt – fő célja az akkori kínai főváros, Nanking bevétele volt. A japán hadvezetés felszólította a városban állomásozó erőket az azonnali megadásra. Mivel 1937. december 10-én 13 óráig, nem kaptak választ, Macui Ivane tábornok kiadta a parancsot a város elfoglalására.

Kemény harcok után 1937. december 13-án a japánok felmorzsolták a kínaiak ellenállását, és elfoglalták a várost. Ezzel kezdetét vette a hat héten át tartó brutális erőszak a városban lévő katonák és civilek ellen.

Hírdetés

Válogatott kegyetlenséggel öltek

A japán inváziós erők által elkövetett rémtettek számos részlete ma sem tisztázott még. Ennek oka, hogy a helyszínt még az események előtt elhagyták a nyugati diplomaták, az újságírók és a polgárok zöme, így csak többnyire japán és kínai forrásokra lehet támaszkodni, amelyek meglehetősen ellentmondásosak.

A fennmaradt beszámolók szerint a japán katonák válogatott, kegyetlen gyilkolási módszereket alkalmaztak. Versenyt rendeztek, ki tud rövidebb idő alatt több foglyot lefejezni vagy bajonettel leszúrni. Élve temettek el embereket, és volt, akit benzinnel locsoltak le és felgyújtottak. Előfordult az is, hogy embereket élve kibeleztek. Mintegy 20 ezer nőt és gyermekeket erőszakoltak meg a nyílt utcán, sőt még templomokban is. Az erőszakot gyakran csoportosan, a hozzátartozók szeme láttára követték el, majd ugyanerre kényszerítették a közvetlen családtagokat is. Az így megalázott nőket megcsonkították, majd brutálisan kivégezték. A várost eközben teljesen kifosztották és számos épületet felgyújtottak.

Negyedmillió áldozat

Az erőszak áldozatainak számát a kínaiak közel 300 ezer főre becsülik, de a japán kormány csupán 20 ezer főt ismer el. A Távol-keleti Nemzetközi Katonai Törvényszék 250 ezer főben állapította meg az áldozatok számát – olvasható a Wikipédián.

Látogatók nézik az áldozatok kiállított csontvázait az áldozatok emlékcsarnokában a japán katonák által elkövetett nankingi mészárlás 75. évfordulóján, 2012. december 13-án a kínai Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban. A II. világháború előtt 1937-ben, Nanking elfoglalásakor a becslések szerint több mint 300 ezer kínait, köztük csecsemőket és öregeket gyilkoltak le a japán megszállók.   (MTI/EPA/Diego Azubel)

Látogatók nézik az áldozatok kiállított csontvázait az áldozatok emlékcsarnokában a japán katonák által elkövetett nankingi mészárlás egyik évfordulóján, a kínai Csiangszu tartomány székhelyén, Nankingban


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »