Nándorfehérvár

Zenés felvonulással, koncertekkel, középkori fegyver- és harci bemutatóval, kézművesvásárral, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra Szegeden – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Hírdetés

A kulturális program csütörtökön az alsóvárosi ferences templomban kezdődik, ekkor Kálmán Zsolt Tűzjelek című oratóriumából hangoznak el részletek. Pénteken a Dóm Látogatóközpont magyar-török kulturális programoknak ad helyet: pódiumbeszélgetést rendeznek a zenei kapcsolatokról, mesés török árnyjátékot adnak elő és török népzenei koncertet rendeznek.
   
Szombaton délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet – muzsikusokkal, dobosokkal, zászlóforgatókkal – az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol egyebek mellett gyermek lovagitorna, apródiskola, kézművesvásár és -foglalkozás, valamint sárkányösvény interaktív játék és élő szerepjáték várja őket.
   
A látogatók közelről csodálhatják meg az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, hogy milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete seregben. Haditorna, lovagi bajvívás, középkori fegyver- és hadi bemutató mellett a hagyományőrző egyesületek tagjai táncházakat, koncerteket, bábelőadást tartanak.
   
A közönség megismerheti a buhurt, a sportként űzött páncélos bajvívást, amelynek során egy elkerített karámban mérik össze erejüket és ügyességüket versenybírók felügyelete mellett az indulók.
   
Kora este a Sárkánykönny Együttes együttes ad koncertet, majd a programot a Fire Fantasy csoport tűzzsonglőr-bemutatója zárja.
   
A programok július 22-én is folytatódnak, Hollósi Buth Sándor ismeretterjesztő előadásán a Hunyadi- és Jagelló-korról mesél a hivatalnokok életpályáját bemutatva.
   
A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.
   
A Hunyadi János győzelmének emléket állító rendezvényt a nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban hívták életre a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai. Az emléknap helyszínének közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel, hiszen 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren álltak meg – idézték fel a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »