Nahát, ki gondolta volna: újra fegyvert fognak a szabadon engedett tálibok

Az afgán kormány és a radikális iszlamista tálibok közötti béketárgyalások feltételeként szabadon engedett számos tálib fogoly visszatért a harcmezőre – közölte egy vezető afgán tisztségviselő szerdán.

Ezt Abdulla Abdulla, a tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács elnöke jelentette ki egy videokonferencián, amelyet a washingtoni Council on Foreign Relations (CFR) agytröszttel folytatott. "Tudomásom van arról, hogy némelyikük visszatért a harcmezőre, ami az általuk kötött megállapodás megsértése" – mondta Abdulla, utalva a tálibok február 29-i békemegállapodására az Egyesült Államokkal.

Az egyezmény értelmében Kabul több mint 5000 tálib foglyot engedett szabadon, köztük a legveszélyesebb milicistákat, akik nagyobb bombatámadásokért voltak felelősek. A radikális iszlamisták cserébe a kormánypárti erők 1000 tagját engedték el.

Hírdetés

A lépés lehetővé tette az afgánközi béketárgyalásokat, amelyek szeptember 12-én kezdődtek meg a katari fővárosban, Dohában, ahol a felek az első körben a tárgyalások szabályait és mechanizmusait vitatják meg egymással.

Ezenkívül a megállapodás értelmében az összes nemzetközi erő fokozatosan elhagyja Afganisztánt 14 hónapon belül.

Abdulla szerint azonban az erőszak mértéke változatlanul nagy az országban. Az afgán belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy 98 civil vesztette életét, és további mintegy 230 sebesült meg az Afganisztán-szerte dúló erőszakban az elmúlt két hétben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »