Nagyszülők, családtagok gyermekgondozási szabadságon? Amiről mi csak álmodunk, másutt már valóság

Nagyszülők, családtagok gyermekgondozási szabadságon? Amiről mi csak álmodunk, másutt már valóság

Míg Szlovákiában még csak most szokjuk, hogy az apák is otthon maradhatnak gyesen, addig Svédországban már jóval messzebb járnak. Ott a szülők a gyermekgondozási szabadság egy részét átruházhatják rokonaikra, többek között a szüleikre is. Erről a noviny.sk tájékoztat.

Egy Svédországban dolgozó egészségügyi alkalmazott arról tájékoztatott, hogy július 1-től 45 napot a gyermekgondozásiból „odaajándékozhat” másnak – partnerének, nagynénjének, nagybátyjának, nagyszülőknek.

Ha a szülő egyedülálló, akkor ez már 90 nap.

Egy ott élő anyuka pedig arról beszélt, hogy az északi országban a gyermek 12 éves korig lehet igénybe venni a gyest. Ez főleg nyáron jön jól, amikor a szülő nem veheti ki a szabadságot.

Inspirálódjunk

Hírdetés

Jozef Mihál egykori miniszter adó- és járulékszakértő szerint ez Szlovákia számára is, ahol viszonylag hosszú gyermekgondozási szabadság van, inspiráló lehet.

Habár a gyes mellett a szülők dolgozhatnak is, biztosan akadnának köztük olyanok, akik ezt a megoldást örömmel fogadnák, mondta a szakértő, ráadásul a bevezetése sem lenne bonyolult. A törvényhozási folyamat nagyjából fél évet venne igénybe.

A szociális minisztérium azt közölte, hogy egy ilyen változtatás bevezetése alapos elemzést igényel. De el tudnak képzelni róla vitát.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »